ZIMA PO EVROPI

FOTO: Tako prenašajo sneg in 24 stopinj pod ničlo

Objavljeno 29. december 2014 13.10 | Posodobljeno 29. december 2014 13.12 | Piše: STA, Mo. S.

Ne le pri nas, tudi drugje po Evropi se soočajo s pravo zimo.

Fotografija je simbolična.

ZAGREB, LONDON, BERLIN, DUNAJ, VARŠAVA – Snega nimamo le pri nas, ampak tudi v drugih delih Evrope. Potem ko je v nedeljo v več delih Hrvaške promet oviral sneg, je močna burja danes za ves promet zaprla avtocesto Zagreb–Split med odcepoma Sveti Rok–Posedarje, medtem ko so avtocesto Reka–Zagreb med odcepoma Kikovica–Delnice nekaj po 7. uri odprli samo za osebna vozila. 

Zaradi burje so zaprli tudi dele jadranske magistrale med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno in tudi državno cesto Maslenica–Zaton Obrovački ter mosta proti otoku Pagu in v Dubrovniku. Burja ovira promet tudi na avtocestah v Dalmaciji med odcepoma Šestanovac–Karamatići ter med odcepoma Čarapine–Ploče, je še sporočil Hrvaški avtoklub. Opozorili so, da so na cestah na številnih koncih države zimske razmere. 

Temperature se utegnejo v prihodnjih dneh ponekod na Hrvaškem spustiti tudi okoli 20 stopinj pod ničlo.

V Srbiji le še rahlo sneži, imajo pa ponekod težave zaradi snežnih zametov in ledu na cestah. Sneg je pobelil tudi Črno goro, kjer se bodo ponekod na severu države temperature prav tako spustile do minus 20 stopinj Celzija. Promet v Makedoniji zaradi snežnih razmer poteka počasi, nekatere ceste so celo zaprte, na letališču v Skopju pa letala vzletajo z zamudami, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Tudi na Otoku globoko pod ničlo

Pestro pa je tudi drugod po Evropi. Ponekod v Angliji, Walesu in na Severnem Irskem so se temperature danes spustile rekordno nizko za letošnje leto. Na Severnem Irskem so po poročanju britanskega BBC ponoči namerili –8,1 stopinje, v Angliji –7,6 in v Walesu pa –5,6 stopinje Celzija. Za te tri dele Združenega kraljestva so to letošnji rekordi, čeprav rekorder na ravni države ostaja kraj Braemer v škotskem Aberdeenshireu. Meteorologi so ponekod na Otoku razglasili poseben alarm zaradi izredno nizkih temperatur, ki bo veljal vsaj do srede, saj naj bi se mraz še stopnjeval.

V Nemčiji minus 24

Še hujši mraz pesti Nemce. Najhladneje je bilo ponoči v okrožju Biberach v zvezni deželi Baden-Württemberg, kjer se je živo srebro spustilo kar 24 stopinj Celzija pod ničlo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sneženje, ki se je v soboto začelo na zahodu in jugu Nemčije, je medtem čez noč doseglo severovzhod države. Sneg je preglavice v jutranji prometni konici med drugim povzročal v prestolnici Berlin, kjer ga je na novo zapadlo kakih deset centimetrov.

Tudi v sosednji Avstriji bo izjemno hladno ne le danes, ampak vsaj še do izteka leta, piše avstrijska tiskovna agencija APA. Tudi čez dan temperature ne bodo presegle ničle, ponoči pa bodo upadle do –15 stopinj Celzija in v gorah še nižje. Posebej v Alpah in na severu države bo mrzlo in zasneženo, napoveduje osrednji urad za meteorologijo in geodinamiko (ZAMG) na Dunaju. Na jugu in jugovzhodu bo mrzlo, a sončno. Že od sobote sneži na Dunaju, kjer imajo s čiščenjem cest polne roke dela.

Nov ledeni val s snegom in temperaturami krepko pod ničlo se poleg tega širi na Poljsko, kjer je sicer od oktobra zmrznilo že 34 ljudi, samo decembra najmanj 19, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Deli s prijatelji