STRIPAR

FOTO: Superjunake riše na ničvredne bankovce

Objavljeno 21. junij 2016 12.33 | Posodobljeno 21. junij 2016 12.33 | Piše: S. I.

Ljudje v Venezueli po osnovnih nakupih z vrečami denarja.

Batmanov nasprotnik gospod Freeze na dvobolivarskem bankovcu. Foto: Reuters

VENEZUELA – Venezuelski največji bankovec za sto bolivarjev je na črnem trgu vreden le še deset (ameriških) centov, kar je manj kot žvečilni gumi. Zato se je José Leon, 24-letni umetnik iz Maracaiba, drugega največjega mesta v Venezueli, lotil nenavadnega projekta: na najmanjše bankovce za dva bolivarja, ki so vredni le petino centa, je začel risati podobe superjunakov iz ameriških stripov in filmov.

»Nekega dne sem za svoje delo prejel plačilo v dvobolivarskih bankovcih: kakšna muka! Ko sem ponoči gledal film Deadpool, sem se odločil, da ga bom istoimenskega superjunaka narisal na bankovec,« je povedal tetovator in amaterski stripar. »Ljudje zavračajo bankovce za dva bolivarja. Veliko potujem z avtobusom, a sprevodniki in šoferji jih ne sprejemajo več. Niti cigaret ne moreš več kupiti z njimi. Ničesar,« je pojasnil Leon.

Bolivar je v velikih težavah, saj je zaradi inflacije izgubil vso vrednost. Ljudje gredo po osnovnih nakupih – kadar se v trgovinah sploh da kaj kupiti – s celimi vrečami denarja. Sto bolivarjev, ki se imenujejo po slovitem venezuelskem borcu za neodvisnost Simonu Bolivarju, je uradno vrednih deset ameriških dolarjev, a kaj, ko se jih v bankah ne da menjati, na črnem trgu pa imajo le stotino uradne vrednosti. Venezuelska vlada je že leta 2008 izvedla revalvacijo bolivarja v razmerju 1:1000 in ga poimenovala bolivar fuerte, kar pomeni močni bolivar, a neustavljiva inflacija je spet naredila svoje.

José Leon tako spreminja podobo venezuelskega revolucionarja Francisca de Miranda, ki krasi dvobolivarski bankovec, v like iz ameriških stripov in filmov od Batmana do junakov Vojne zvezd. Ko je svoje izdelke objavil na spletnem portalu instagram, je takoj dobil na stotine komentarjev in vrsto sledilcev. »To je protest proti vladi, ki mi jemlje upanje in sanje,« pravi Leon.

Demonstracije in ropi trgovin so v zadnjem čase postali del vsakdanjika Venezuele, ki jo tareta trimestna inflacija in pomanjkanje osnovnih dobrin. Medtem ko kritiki za razmere krivijo 17 let socialistične politike, pa predsednik Nicolas Maduro zatrjuje, da gospodarstvo sabotirajo opozicija, poslovna elita in Washington. Neka provladna spletna stran je Leonovo delo tako že označila za otročje, ker domače junake zamenjuje z jenkiji.

Deli s prijatelji