ASTRONAVTKA

FOTO: Sunita z mednarodno vesoljsko posadko že proti vesolju

Objavljeno 15. julij 2012 12.03 | Posodobljeno 15. julij 2012 12.04 | Piše: P. J., STA

Sunita je slovensko-indijskega rodu, v vesolje pa bo v šestih letih poletela že drugič.

Raketa.

BAJKONUR – Iz ruskega vesoljskega oporišča Bajkonur v Kazahstanu je davi poletela ruska raketa sojuz, ki bo na mednarodno vesoljsko postajo (ISS) ponesla tričlansko posadko, v kateri je tudi ameriška astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams.

V vesolje že drugič

Poleg Williamsove, ki je v vesolje poletela že drugič, sta v posadki še Rus Jurij Malenčenko in Japonec Akihito Hošide, poročajo tuje tiskovne agencije. Trojica bo na ISS predvidoma prispela čez dva dni, tam pa bo ostala na štirimesečni misiji. Sunita Williams se je rodila leta 1965 v Euclidu pri Clevelandu materi slovenskega rodu Bonnie Zalokar in indijskemu priseljencu Deepaku Pandyi.

V vesolje je poletela že drugič v šestih letih. Prvič jo je raketoplan Discovery ponesel na ISS decembra leta 2006. V vesolju je ostala 195 dni, s čimer je postavila rekord za astronavtke. Opravila je štiri vesoljske sprehode v skupnem trajanju 29 ur in 17 minut, med drugim pa je v vesolju tekla tudi bostonski maraton. Na Zemljo se je 22. junija 2007 vrnila z raketoplanom Atlantis.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je lani upokojila vse raketoplane, tako da za oskrbovanje ISS zdaj skrbijo ruske rakete sojuz.

Deli s prijatelji