NEVARNO

FOTO: Streli na Krimu pregnali evropske vojaške opazovalce

Objavljeno 08. marec 2014 18.08 | Posodobljeno 08. marec 2014 18.09 | Piše: STA, P. J.

Ukrajinske oblasti pozivajo Krim, naj ne blokira dostopa mednarodnih opazovalcev.

KRIM – Opozorilni streli so vojaške opazovalce Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) danes odvrnili od vstopa na ukrajinski polotok Krim, so sporočili s sedeža Ovseja na Dunaju. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na neimenovan vir v opazovalni misiji, je bilo slišati tri strele.

Ranjenih ni bilo

Streli so odjeknili, ko se je konvoj opazovalcev približal kontrolni točki na severu Krima, ki je pod nadzorom proruskih sil, a po navedbah vira AFP streli očitno niso bili usmerjeni proti opazovalcem. Po navedbah tiskovne predstavnice Ovseja Cathie Burton ni bil v incidentu ranjen nihče.

Približno 50 vojaških opazovalcev iz 28 držav članic Ovseja se je po streljanju obrnilo in odpravilo proti svoji bazi v mestu Herson. Opazovalci bodo po vrnitvi v bazo razmislili o naslednjih korakih, so dodali pri Ovseju.

»Krim je bil, je in bo ukrajinski«

Medtem pa Ukrajina teden dni pred načrtovanim referendumom na Krimu o priključitvi Rusiji stopnjuje svoje ozemeljske zahteve po tem polotoku. »Krim je bil, je in bo ukrajinski,« je danes zatrdil ukrajinski zunanji minister Andrij Dešicja.

Dešicja je prav tako od lokalnih oblasti na Krimu zahteval, naj ne blokirajo dostopa mednarodnih opazovalcev, poleg tega je Rusijo pozval, naj pristane na oblikovanje kontaktne skupino za dialog med Ukrajino in Rusijo.

V boj za referendum

Ukrajinski začasni predsednik Oleksander Turčinov je sicer na ustavnem sodišču vložil zahtevo po presoji, ali je referendum o odcepitvi Krima od Ukrajine in priključitvi Rusiji v skladu z zakoni. A Moskvi naklonjen premier Kima Sergej Aksjonov očitno ni pripravljen na kompromis. »Nihče ne more preprečiti referenduma,« je dejal po poročanju ruskih medijev.

Sestanek v Moskvi

Ruski namestnik zunanjega ministra Grigorij Karasin in ukrajinski veleposlanik v Rusiji Vladimir Jelčenko sta se danes sestala v Moskvi. Gre za prve neposredne pogovore med Ukrajino in Rusijo po izbruhu spora glede polotoka Krim, je potrdilo rusko zunanje ministrstvo. Diplomata sta odkrito razpravljala o rusko-ukrajinskih odnosih, so na kratko sporočili z ministrstva.

Ukrajina je doslej večkrat neuspešno poskušala začeti dvostranske pogovore. Moskva ne priznava novega ukrajinskega državnega vodstva, ki mu očita, da je oblast prevzelo z udarom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Deli s prijatelji