BOLOGNA

FOTO: Število smrtnih žrtev narašča

Objavljeno 20. maj 2012 13.46 | Posodobljeno 20. maj 2012 18.50 | Piše: P. J., Mi. S.

Magnituda potresa je bila sprva ocenjena na 5,9, zdaj so jo popravili na 6,0.

BOLOGNA – Italijo je ponoči stresel močan potres, ki je povzročil ogromno gmotno škodo. Po zadnjih informacijah naj bi bilo umrlo sedem ljudi, več kot 50 pa je ranjenih. Potresne sunke smo čutili tudi v Sloveniji.

Ena umrla zaradi infarkta, druga zaradi panike

Sprva so magnitudo potresa ocenili na 5,9, nato pa so jo popravili na 6,0. Najhuje je prizadeta okolica mesta Ferrara, pa tudi območje Modene, Mantove in Roviga. Zaradi potresa so umrli trije delavci, poleg sta s potresom povezani še najmanj dve smrti; 37-letna Nemka je po potresu začela težko dihati, nato pa je izgubila zavest in kmalu zatem umrla. Domnevajo, da je šlo za infarkt. Umrla pa je tudi neka 100-stoletnica. Reševalci domnevajo, da je umrla za posledicami napada panike.

V potresu je bilo po dozdajšnjih podatkih poškodovanih okoli 50 ljudi, od teh po navedbah civilne zaščite nobeden od njih huje. Enega človeka še pogrešajo.

Nastala je velika škoda

Potres je povzročil veliko škode na objektih kulturne dediščine, je ocenilo italijansko ministrstvo za kulturo. Škoda na spomenikih in zgodovinskih zgradbah je zelo velika, zlasti na območjih Modene, Bologne in Ferrare, so sporočili. Višino škode bodo sicer ocenili po natančnejših ogledih, vendar je že zdaj jasno, da bo visoka, so sporočili z ministrstva. Še posebno so poškodovane cerkve, gradovi in dvori, so opozorili, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Italiji je sicer potresno ogroženih kar 60 odstotkov vseh zgodovinskih spomenikov, kaže študija italijanskega kulturnega ministrstva. Kar okoli 150.000 zgodovinskih objektov je na območjih, ki so potresno visoko ogrožena.

Potres v Abrucih leta 2009, ki je močno prizadel srednjeveško mesto L'Aquilla in okolico, je nepopravljivo uničil velik del kulturne dediščine na območju. Veliko zgodovinskih stavb pa je bilo močno poškodovanih, med njimi cerkev Santa Maria de Collemaggio iz 13. stoletja in bazilika svetega Bernardina iz Siene iz 15. stoletja.

Po ocenah predstavnika italijanske civilne zaščite Andriana Gumina je bil potres na območju najhujši v zadnjih 700 letih. Gre tudi sicer za enega močnejših potresnih sunkov v Italiji, ki je sicer potresno precej aktivno območje.

Zadnji potres, ki je močno prizadel Italijo, se je zgodil leta 2009, ko je umrlo približno 300 ljudi. Januarja letos je potres stresel severno Italijo. Potresne sunke so čutili v Genovi, Bologni, Torinu in Milanu.

Nov popotresni sunek

Sever Italije je po današnjem uničujočem potresu prizadel še en močan popotresni sunek. Malo po 15. uri je območje italijanskega mesta Bologna stresel sunek z magnitudo 5,0, ki bo po ocenah oblasti še povečal škodo. Zaradi nočnega potresa, v katerem je umrlo najmanj šest oseb, so morali sicer evakuirati več kot 3000 ljudi.

Deli s prijatelji