NEDOJEMLJIVO

FOTO: To so posledice silovitih poplav

Objavljeno 06. junij 2013 21.05 | Posodobljeno 06. junij 2013 21.06 | Piše: STA, Mo. S.

Ob koncu tedna bo vodni val zajel še Hrvaško, kjer se na najhujše že pripravljajo.

PRAGA, BERLIN, BUDIMPEŠTA – Po petih dneh naraščanja rek se razmere na Češkem danes umirjajo, vodni val pa zdaj najbolj grozi vzhodnemu delu Nemčije. V pripravljenosti so tudi na Madžarskem.

Na Češkem je moralo v preteklih dneh domove zapustiti 20.000 ljudi, pet jih še vedno pogrešajo. Številna gospodinjstva so tudi danes brez tekoče vode, elektrike in plina. V Pragi so se sicer najhujšemu izognili in reka Vltava mesta ni opustošila v takšni meri kot leta 2002.

Zdaj ogrožena Nemčija

Vodni val na reki Labi je minulo noč dosegel kraje ob češko-nemški meji, zdaj pa reka ogroža predvsem vzhodne dele Nemčije. V Dresdnu je bila njena višina davi 8,75 metra, medtem ko je običajno visoka dva metra. Pričakujejo, da se gladina ne bo bistveno znižala še kakšnih pet dni. V Nemčiji so številni ljudje minulo noč preživeli v zbirnih centrih, koliko jih bo moralo še zapustiti domove, pa bo odvisno tudi od tega, ali bodo nasipi, ki so jih dodatno utrdili s protipoplavnimi vrečami, zdržali. 


O žrtvah

Poročila o žrtvah poplav, ki so poplavile velik del srednje Evrope, niso enotna. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi bilo mrtvih 15, potem ko so smrti zabeležili v Nemčiji, na Češkem, v Avstriji in tudi na Slovaškem. Prva žrtev v tej državi naj bi bil neki moški, čigar truplo so v sredo potegnili iz jezera Gabčikovo jugozahodno od Bratislave.

Madžari se pripravljajo, v strahu tudi Hrvati

Nasipe utrjujejo tudi na Madžarskem ob reki Donavi. Vodni val na Donavi naj bi Budimpešto dosegel v ponedeljek, že zdaj pa so izpraznili luksuzne hotele na otoku Margitsziget. Prepovedan je tudi promet na cestah vzdolž Donave, zaradi česar v mestu nastajajo veliki zastoji. Medtem se na veliki vodni val pripravljajo tudi na Hrvaškem. Državo bo predvidoma zajel ob koncu tedna, kljub temu da je državni sistem za zaščito pred poplavami v dobrem stanju, pa se bojijo najhujšega.

Deli s prijatelji