NEVARNO

FOTO: To so aretirani džihadisti, akcije potekajo po vsej Evropi

Objavljeno 25. september 2014 20.29 | Posodobljeno 25. september 2014 22.10 | Piše: P. Pa.

To so bosanski džihadisti, ki naj bi rekrutirali tudi v Sloveniji.

SARAJEVO – To so aretirani džihadisti, ki jih je bosanska državna agencija za preiskave in zaščito (SIPA) v začetku septembra aretirala v odmevni operaciji Damask. Med aretiranimi je Bilal Bosnić, ki je deloval tudi v Sloveniji. Bosanska preiskava je razkrila, da sta se džihada v Siriji udeležila tudi dva Slovenca, Rok in Boštjan image. Pri enem od njiju so včeraj v hišni preiskavi policisti našli tudi raketometimage.  

Po vse glasnejših grožnjah pripadnikov samooklicane Islamske države so na preži vse svetovne obveščevalne agencije. Aretacije in preiskave v teh dneh potekajo na vseh koncih Evrope. Tuje tiskovne agencije poročajo, da je britanska policija v Londonu aretirala devet moških zaradi suma terorizma, belgijska policija pa je na letališču Charleroia aretirala moškega zaradi suma članstva v teroristični združbi. Protiteroristične preiskave potekajo tudi na Kosovu.

IS grozi, aretacije po vsej Evropi

V Nemčiji medtem naraščajo skrbi zaradi vse večjega števila podpornikov skrajne Islamske države (IS), ki pustoši po Iraku in Siriji. Število radikaliziranih Nemcev, ki se pridružujejo IS, se veča, je danes zatrdil predsednik urada za zaščito ustavnega reda Hans-Georg Maassen. »Imamo podatke, da je v smer Sirije in Iraka odpotovalo več kot 450 oseb,« je za nemško televizijo N24 dejal Maassen. Varnostno tveganje pa po mnenju zveznega kriminalnega urada Jörga Zierckeja predstavljajo predvsem povratniki, njihovo število se giblje okoli 120, zato je Ziercke zahteval zaostritev zakonodaje, poroča STA.

V sredo pa je grožnja v imenu IS, ker češka oborožuje kurdske borce v Siriji in Iraku, prispela do češkega predsednika Miloša Zemana. Prve analize predsednikovega pisma so pokazale, da ne gre za antraks, pošiljko vladi pa policija še preverja.

Deli s prijatelji