VREME

FOTO: Sneg ohromil življenje in promet

Objavljeno 15. februar 2014 13.34 | Posodobljeno 15. februar 2014 13.34 | Piše: D. P., STA

V ZDA je zaradi neurja umrlo najmanj 25 ljudi.

NEW YORK – Hudo zimsko neurje, ki je pred tem ustavilo promet in prekinilo oskrbo z elektriko ter zahtevalo več kot 20 življenj na vzhodni obali ZDA, se je v petek pomikalo proti severu in doseglo vzhod Kanade. Na območju od Quebeca do Nove Fundlandije je v petek zapadlo do 60 centimetrov snega, razmere pa je poslabševal močan veter.

Tudi dež

Oblasti so zaradi vremena, ki se je sicer na poti proti severu malce umirilo, med drugim zaprle 200-kilometrski odsek transkanadske avtoceste v Quebecu. Vetrovi so pihali s hitrostjo do sto kilometrov na uro. Nekatera območja je prekril sneg, druga, na primer Novo Škotsko, pa je zajelo obilno deževje.

Brez elektrike

Na jugovzhodu ZDA, kjer tako hude zime niso vajeni, je medtem v petek že tretji dan zapored brez elektrike približno 450.000 odjemalcev. Neurje je namreč električne vode in drevesa v sredo prekrilo z žledom in številni so se pod težo ledu porušili.

Severneje, na območju od Severne Karoline do Bostona, je nato neurje kaos povzročilo z obilnim sneženjem in močnim vetrom. Med drugim so bila v četrtek zato zaprta vladna poslopja v Washingtonu, še v petek pa so bile zaprte šole v osmih zveznih državah od Virginije do Maina. V petek so v ZDA odpovedali kakih 1700 letov, v četrtek kar 6500.

V ZDA je zaradi neurja umrlo najmanj 25 ljudi.

Japonske težave

Japonsko so v teh dneh zajela snežna neurja, ki so povzročala motnje v cestnem, železniškem in letalskem prometu. Zahtevala so tudi najmanj tri smrtne žrtve, več kot 850 ljudi pa je bilo ranjenih. Nov snežni kaos sledi najobilnejšemu sneženju v zadnjih desetletjih, ki je pred tednom dni na Japonskem zahtevalo 11 življenj.

V petek je v Šigi, v osrednjem delu Japonske, umrl voznik, ki je z avtomobilom na poledeneli cesti trčil v tovornjak. Na jugozahodu prefekture Oita je umrl kmet, ko se je na zasneženi cesti prevrnil njegov traktor. Še tretjo smrtno žrtev je zahtevala prometna nesreča na avtocesti v prefekturi Šizuoka.

Po poročanju japonskih medijev je bilo, odkar je sneženje v četrtek zajelo najprej zahod Japonske in se nato razširilo proti vzhodu, v s snegom povezanih nesrečah ranjenih približno 850 ljudi, eden od njih je v komi.

V Tokiu je od petka zvečer do danes zjutraj po lokalnem času zapadlo do 26 centimetrov snega. Številni vozniki so ostali ujeti v snegu, na letališču Haneda je obtičalo več sto potnikov, saj tokijski javni prevoz zaradi obilice snega ni deloval. Na Hanedi in drugih letališčih na vzhodu Japonske so danes odpovedali najmanj 628, večinoma domačih, letov.

Na železniški postaji v prestolnici sta danes trčila dva potniška vlaka, ranjenih je bilo 19 potnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Za zdaj sicer še ni jasno, ali je bila ta nesreča neposredno povezana s slabim vremenom.

Po navedbah japonske javne radiotelevizije NHK je zaradi snega in močnega vetra na vzhodu države brez elektrike ostalo kakih 187.000 gospodinjstev.

 

Deli s prijatelji