IZKOPAVANJE

FOTO: Skrivni tuneli razkrili, da je Hitler razvijal atomsko bombo?

Objavljeno 02. januar 2015 08.17 | Posodobljeno 02. januar 2015 08.17 | Piše: P. Pa.

Skbno odstranjujejo beton, s katerim so zalili tunele, in upajo, da bodo našli dokaze.

Adolf Hitler, spomin na enega najhujših zločincev vseh časov še živi

ST. GEORGEN AN DER GUSEN – Tunele, ki so povezani v pravi podzemni labirint, naj bi nacisti uporabljali z namenom, da razvijejo pravo atomsko bombo. Kot so razkrili se razprostirajo na 75 hektarih površine v bližini avstrijskega mesta St. Georgen an der Gusen.

Izkopavanja, ki so jih začeli prejšnji teden, so pokazala, da je na tem območju povečana stopnja sevanja, kar podpira trditve o tem, da so nacisti razvijali jedrsko orožje. Snemalec dokumentarca Andreas Sulzer je povedal, da gre najverjetneje za največjo skrivno poslopje, kjer je tretji rajh izdeloval orožje. Povezano naj bi bilo s podzemnim poslopjem B8 Bergkristall, kjer so izgradili messerschmitt Me 262.

Povezani s taboriščem?

Obstajajo tudi teorije, da je poslopje povezano z koncentracijskim taboriščem Mauthausen-Gusen. V taborišču je v nečloveških razmerah trpelo več kot 320.000 ljudi. Številne ekipe strokovnjakov se trudijo odstraniti plasti betona in težke granitne plošče, s katerimi so skušali zakriti vhode v poslopje. Za zdaj so našli v tunelih čelade, ki so pripadale vojakom enot SS, in še nekatere druge nacistične predmete. Izkopavanja so sicer prejšnji teden ustavili policisti, ki so zahtevali, da jim skupina raziskovalcev pokaže dovoljenje za izvajanje raziskav na zgodovinsko pomembni lokaciji.

Po vojni je Avstrija za beton, s katerim so zalili tunele, porabila skoraj 13 milijonov evrov, a raziskovalci so prepričani, da so izpustili skrbno varovani del, kjer naj bi nacisti razvijali jedrsko bombo.

Deli s prijatelji