VSE ZA PREČKANJE MEJE

FOTO: Skrivala sta se ob motorju mercedesa in za zadnjimi sedeži

Objavljeno 01. september 2015 18.11 | Posodobljeno 01. september 2015 18.10 | Piše: Mo. S.

Pretresljive fotografije prikazujejo težke razmere, v katerih sta se skušala pretihotapiti čez mejo.

CEUTA – Na kaj vse so lahko pripravljeni migranti, ki v zadnjem času množično iščejo pot v boljše življenje na severu in zahodu Evrope, dokazujejo tudi šokantne fotografije, ki so nastale na meji med Marokom in špansko enklavo Ceuta.

Tamkajšnja policija jih je dala v javnost in tako pokazala pretresljive razmere, v katerih sta se dva migranta skušala pretihotapiti čez mejo. Eden od njiju se je skril ob motor mercedesa, drugi pa za zadnje sedeže, policija pa je vozilo zaustavila, potem ko je ugotovila napake na registrskih tablicah. Obema je seveda primanjkovalo kisika, bila sta povsem izmučena, oba pa naj bi prihajala iz Gvineje. V avtomobilu sta sicer sedela dva Maročana.

Sicer pa ima Španija, ki ima na severu Afrike (ob Maroku) dve enklavi (Ceuto in Melillo), na meji katerih je že pred časom postavila ograje. Zlasti Melilla je bila že večkrat cilj na stotine migrantov, ki večinoma prihajajo iz držav podsaharske Afrike in želijo v Evropi poiskati priložnost za boljše življenje.

Množično tudi v Nemčijo

Medtem pa je vroče tudi v naši neposredni okolici. Na dunajsko železniško postajo Westbahnhof je samo v ponedeljek iz Madžarske pripotovalo 3650 migrantov, od katerih je le šest Afganistancev zaprosilo za azil, preostali pa so pot nadaljevali v smeri Nemčije. Iz Bavarske so v ponedeljek zvečer poročali o prihodu približno 400 beguncev. Od teh se jih je skoraj polovica izkrcala že v Rosenheimu blizu meje z Avstrijo, kjer so jih registrirali, polovica pa jih je odpotovala proti Münchnu. Nemčija je sicer pred dnevi za sirske državljane prekinila izvajanje dublinske uredbe, v skladu s katero mora prosilce za azil obravnavati tista država članica EU, v kateri so vstopili v EU.

Deli s prijatelji