BOJI

FOTO: Še ni miru za mrtve

Objavljeno 29. julij 2014 16.36 | Posodobljeno 29. julij 2014 16.36 | Piše: STA, T. L.

Spopadi v Ukrajini znova ustavili preiskovalce strmoglavljenja.

HAAG, KIJEV – Spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti so že tretji dan zapored znova zaprli pot nizozemskim in avstralskim preiskovalcem, ki želijo pregledati kraj strmoglavljenja malezijskega letala na vzhodu Ukrajine, je sporočilo nizozemsko pravosodno ministrstvo. 

Kot je sporočilo nizozemsko ministrstvo, skupina strokovnjakov ni zapustila Donecka, ker na poti proti prizorišču letalske tragedije in okoli nje potekajo spopadi.

Skupina 50 strokovnjakov in neoboroženih policistov se je morala tudi v ponedeljek na pol poti na kraj, kjer je 17. julija strmoglavilo malezijsko letalo z 298 ljudmi na krovu, obrniti in se vrniti v Doneck.

Dostop za preiskovalce

Nizozemski premier Mark Rutte je danes ukrajinskega premierja Petra Porošenka v telefonskem pogovoru zaprosil, naj ukrajinske sile končajo sovražnosti okoli prizorišča strmoglavljenja, je povedal tiskovni predstavnik vlade Jean Fransman.

Po njegovih besedah je Porošenko Rutteju zagotovil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bo preiskovalcem omogočil dostop. Rutte je namreč izrazil zaskrbljenost nad tem, da preiskovalcem danes vnovič ne bo uspelo priti na kraj tragedije.

Žrtve še iščejo

Da tam potekajo boji, je zgodaj davi potrdila tudi ukrajinska vojska. »Uporniki še vedno streljajo na ukrajinske položaje iz mest Snižne, Torez in Šahtarsk,« je navedla vojska. Gre za mesta, ki ležijo na območju 30 kilometrov od kraja strmoglavljenja.

Davišnji spopadi so izbruhnili, potem ko so proruski separatisti priznali, da je Kijev vnovič prevzel nadzor nad obširnim območjem, kjer 12 dni po strmoglavljenju še vedno ležijo posmrtni ostanki nekaterih izmed 298 žrtev. Te trditve v Kijevu niso potrdili, temveč so zgolj navedli, da so ukrajinske sile vkorakale v več mest okoli kraja tragedije.

Po besedah predstavnika opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Donecku Michaela Bociurkiwa so razmere na območju trenutno zelo spremenljive. Bociurkiw je ob tem poudaril, da je povsem nesprejemljivo, da posmrtni ostanki žrtev še vedno ležijo na odprtem.

Nizozemske oblasti se bojijo, da ostankov nekaterih žrtev morda nikoli ne bodo našli. Večina potnikov na letalu, ki je bilo najverjetneje sestreljeno, je bila Nizozemcev.

Ukrajinske obmejne sile so medtem danes sporočile, da je bilo v sovražnostih na območju Luganska in Donecka ubitih 27 njihovih pripadnikov. Glede na razpoložljive podatke ZN je od začetka spopadov v Ukrajini 15. aprila umrlo najmanj 1129 ljudi, več kot 3000 pa jih je bilo ranjenih, navaja ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Deli s prijatelji