BEGUNSKI VAL

FOTO: Scenarij se ponavlja na Hrvaškem: ne 3000, prišlo je 5500 beguncev

Objavljeno 17. september 2015 10.41 | Posodobljeno 17. september 2015 10.41 | Piše: T. L.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je zatrdil, da ima hrvaška policija popoln nadzor nad hrvaško mejo, če pa bodo begunci v večjem številu še prihajali na Hrvaško, bo treba razmisliti o drugačnih ukrepih.

Begunski val se ne ustavlja.

ZAGREB, BEOGRAD, BUDIMPEŠTA – Medtem ko so se razmere na mejnem prehodu med Srbijo in Madžarsko Horgoš 2 umirile, Madžari pa so z dodatno žičnato mrežo zavarovali mejo, se je val beguncev preusmeril proti Hrvaški. Vozijo jih na mejni prehod Bezdan, veliko pa so jih včeraj prepeljali tudi v sprejemni center v Kanjiži, odkoder so nato nadaljevali pot proti Hrvaški, poroča portal B92. Očitno pa se begunski val še ne bo umiril: menda v srbsko mesto Šid vsakih nekaj minut pripelje avtobus z novimi trumami beguncev.

V Tovarniku 3500 beguncev, ponoči na ulicah kaos

Medtem ko se je najprej zdelo, da bo noč na Hrvaškem minila mirno in s približno 1500 begunci, ki so jih pričakovali, pa ni bilo tako. Kot poroča portal 24sata.hr, prizori iz hrvaškega sprejemnega centra v Tovarniku spominjajo na prizore iz Makedonije in Grčije. V Tovarniku je trenutno okoli 3500 beguncev. Zdaj sedijo ob železniških tirih in čakajo na vlake, ki jih bodo odpeljali v različne sprejemne centre po državi.

Ponoči je okoli 1.40 vlak z 800 begunci krenil na pot v smeri Zagreba in s tem vsaj malce razbremenil center, v katerem skuša policija registrirati prišleke. Okoli 5. ure je vlak v Dugo selo v bližini Zagreba pripeljal okoli 800 beguncev, nekaj po 6.30 pa so jih odpeljali v bližnji sprejemni center Ježevo. 

Prekinjen železniški promet na relaciji Tovarnik–Zagreb?

Iz Tovarnika je po voznem redu krenil vlak proti Zagrebu ob 5.55. Hrvaški mediji pišejo, da so hrvaške železnice očitno prekinile promet na tej relaciji. V Tovarniku se je v sredo zvečer oglasil tudi hrvaški notranji minister Ranko Ostojić. Zatrdil je, da ima hrvaška policija popoln nadzor nad hrvaško mejo, če pa bodo begunci v večjem številu še prihajali na Hrvaško, bo treba razmisliti o drugačnih ukrepih. Zaradi močnega priliva beguncev ponoči je policija za nekaj trenutkov izgubila nadzor nad centrom. Ulice so namreč okoli 3.30 preplavili begunci, da pa bi se izognili neredu kot v Makedoniji in na Madžarskem, se je policija začasno umaknila. Kmalu jim je uspelo znova vzpostaviti nadzor in množico ljudi usmeriti proti železniški postaji, poroča portal 24sata.hr.  

Na Hrvaškem 5500 beguncev

Po podatkih Rdečega križa je doslej na Hrvaško prišlo okoli 5500 beguncev, ki od srede zjutraj prihajajo z avtobusi iz Srbije, potem ko so madžarske oblasti zaprle meje s Srbijo. Rdeči križ jih oskrbuje s hrano, pijačo in drugo potrebno pomočjo.

Deli s prijatelji