OBLEGANJE

FOTO: Sarajevo med prelivanjem krvi, ognjem in 11.541 rdečimi stoli

Objavljeno 06. april 2012 15.47 | Posodobljeno 06. april 2012 16.04 | Piše: T. L.

Mineva 20 let od začetka najbolj krvavega poglavja bratomorne vojne na področju nekdanje Jugoslavije, vojne v Bosni in Hercegovini.

SARAJEVO – Za vsako od žrtev, ki je padla v 43-mesečnem obleganju Sarajeva, so danes na Titovi ulici postavili rdeč stol. Stolov je 11.541, na zaslonih pa se izpisujejo imena ubitih Sarajevčanov. Za prebivalce Sarajeva ima današnji dan kar trojni pomen: kot poudarja župan Alija Behmen, danes proslavljajo 550 let od rojstva Sarajeva, 67 let od osvoboditve od fašizma in 20 let od začetka agresije na Sarajevo

»Ocene kažejo, da je v Sarajevu umrlo več kot 18.000 prebivalcev in 1600 otrok, mi pa imamo do zdaj po imenu, priimku, kraju rojstva in smrti registriranih 11.541 prebivalcev,« je ob 20. obletnici agresije še povedal Behmen.

»Medtem ko so 'Sarajlije' mirno spali, se je od 4. na 5 april 1992 v Sarajevu dogajala noč D, saj so Srbi ob pomoči JLA poskušali zavzeti sarajevske policijske postaje. To je bila noč strahu, v kateri nam je uspelo obraniti nekaj sarajevskih policijskih postaj, in sicer v občinah Novo Sarajevo, Center, Stari in Novi Grad,« pa je mogoče pred današnjo spominsko slovesnostjo prebrati v sarajevskih časnikih.

Niso odstranili srbskih etiket

Vendar pa tudi današnji dogodek v še vedno neenotnem Sarajevu ne mineva v miru: v javnosti je veliko zgražanje izzval podatek, ki ga je objavil portal Klix.ba, da so bili rdeči stoli, postavljeni v spomin preminulim v vojni, izdelani v Stari Pazovi v Srbiji. »Organizatorji se niso potrudili niti toliko, da bi odstranili s stolov etikete, ki kažejo, da ti prihajajo iz Srbije,« so zapisali na omenjenem portalu. 

V fotogaleriji si oglejte, kakšno je bilo življenje v Sarajevu v času vojne in kakšno je dvajset let po krvavih dogodkih.

Deli s prijatelji