ZAHTEVNA OPERACIJA

FOTO: S hrbta so ji odstranili parazitskega dvojčka

Objavljeno 03. april 2017 21.52 | Posodobljeno 03. april 2017 21.52 | Piše: L. K.

Po operaciji v ZDA bo mala Dominique živela kot njeni vrstniki. Ločili kosti, ožilje in živčevje ter rekonstruirali njeno hrbtenico.

Začasna mati Nancy in Dominique. Foto: youtube

Desetmesečna Dominique je uspešno prestala izjemno tvegano operacijo, pri kateri so od nje ločili nepopolno razvitega dvojčka, ki je rasel iz njenega hrbta.

Deklico so v bolnišnico v Park Ridgeu v ameriški zvezni državi Illinois pripeljali iz Slonokoščene obale, za to pa je poskrbela dobrodelna ustanova, ki pomaga najti najustreznejšo medicinsko oskrbo za otroke, ki ne morejo dobiti zadostne nege v svoji domovini.

Z operacijo so ločili kosti, ožilje in živčevje ter rekonstruirali njeno hrbtenico. »Kar dobro napreduje,« je dejal pediater in kirurg Frank Vicari.

Njen parazitski enojajčni dvojček se v razvoju ni ločil od Dominique in je bil popolnoma odvisen od nje. Deklica je bila zaradi tega izjemno omejena, ni se mogla niti obrniti. Brez operacije njeno srce in pljuča ne bi več zdržala bremena dodatnih udov.

»Punčka ne bi bila sposobna vseh stvari kot njeni vrstniki,« je poudaril pediater in nevrokirurg Robert Givens Kellogg. »Zdaj, ko smo odstranili parazitskega dvojčka, bo njeno življenje neprimerno bolj normalno.« Celo še več: zdravstveno osebje je prepričano, da bo lahko živela povsem normalno in funkcionalno in da bo ta pogumni otrok že v kratkem sam sedel.

Ta hip zanjo skrbi začasna mati, ki jo je sprejela odprtih rok, ime ji je Nancy Swabb. Takoj ko je videla njeno fotografijo na družabnem omrežju, je bila za. Zanjo bo skrbela, dokler ne bo mala pripravljena za vrnitev domov v Afriko.

»Izjemno uživamo,« je pripomnila Nancy. »Njenim staršem pošiljamo novice o vsakem napredku. Medtem sta ji zrasla že dva zobka, tudi to so lahko videli, kot tudi, kako se je v hipu naučila mahati, in še mnogo drugega.«

Nancy je dejala, da bo njen razvoj spremljala tudi potem, ko je ne bo več pri njih, ko bo že doma. Hodili jo bodo obiskovat in poklanjali ji bodo darila. »Postala je del naše družine!« je še dodala Nancy. In sklenila krog ljubezni in dobrosrčnosti, ki ne pozna meja. 

Deli s prijatelji