DEMONSTRACIJE

FOTO: Protestirali so proti korupciji

Objavljeno 18. avgust 2015 09.39 | Posodobljeno 18. avgust 2015 00.38 | Piše: T. B., STA

V množičnih protestih proti korupciji in šibkemu gospodarstvu se je v nedeljo na ulicah brazilskih mest zbralo več sto tisoč ljudi, ki so obenem pozivali k odstopu predsednice Dilme Rousseff.

Brazilci imajo dovolj.

BRAZILIJA – Po navedbah policije je protestiralo okoli 879.000 ljudi, medtem ko organizatorji navajajo bistveno večjo številko, in sicer okoli dva milijona, poroča novičarski portal Globo. Rekordno število protestnikov se je doslej zbralo v začetku leta, in sicer 1,7 milijona.

Dilma Rousseffova je z najtesnejšimi ministri sklicala krizni sestanek.

»Dol s predsednico«

V Riu de Janeiru so protestniki k njenemu odstopu pozivali s slogani, kot je »Dol z Dilmo in Delavsko stranko«, ter sporočali, da skupaj s predhodnikom Luizom Inaciem Lula da Silvo spadata v zapor.

Kot kažejo javnomnenjske raziskave, objavljene avgusta, 66 odstotkov Brazilcev podpira odstop Rousseffove, ki se ji sicer mandat izteče leta 2018. Ista raziskava je pokazala, da le osem odstotkov Brazilcev ocenjuje njeno administracijo kot dobro ali zelo dobro.

K demonstracijam je pozvalo Gibanje za svobodno Brazilijo, podpira pa jih tudi desnosredinska opozicija. Glavni razlogi za proteste so politična in gospodarska kriza v državi ter korupcijski škandal, v katerega je vpletena tudi od leta 2003 vladajoča Delavska stranka.

Rousseffova, ki je lani za las zmagala v drugem krogu predsedniških volitev, se je pod pritiski znašla zaradi afere z državno naftno družbo Petrobras. V njej naj bi pri podeljevanju naročil prihajalo do sistematičnega podkupovanja, v katero naj bi bili vpleteni tako posamezni politiki kot politične stranke. Večina nepravilnosti se je dogajala prav v času, ko je bila Rousseffova predsednica nadzornega sveta. Doslej so začeli preiskavo dejanj več deset visokih političnih predstavnikov.

Deli s prijatelji