VEČ TISOČ PROTESTNIKOV

FOTO: Protesti so se zaostrili, Ukrajinci zahtevajo predčasne volitve

Objavljeno 03. december 2013 11.34 | Posodobljeno 03. december 2013 11.35 | Piše: P. J.

Bela hiša je obsodila nasilno ravnanje s protestniki, Putin pa je razmere označil za državni udar.

Na ulicah se je zbralo 350 tisoč ljudi.

KIJEV – Več sto tisoč protestnikov že več dni vztrajno protestira na shodih proti predsedniku države in njegovi odločitvi, da se Ukrajina ne pridruži Evropski uniji, ampak se usmeri proti Rusiji. Čeprav se je ta vikend na ulicah v Kijevu zbralo okoli 350 tisoč protestnikov, Viktor Janukovič ne kaže znakov, da bi protestnikom ugodil in odstopil. Ukrajinska opozicija je medtem podala zahtevo po predčasnih predsedniških in parlamentarnih volitvah. Prepričani so namreč, da bi le tako lahko uspešno rešili politično krizo, do katere je prišlo.

V zvezi z nasiljem, ki so ga oblasti čez vikend izvajale nad protestniki, se je oglasila tudi Bela hiša. Dejali so, da je bilo nasilje nesprejemljivo in da imajo Ukrajinci pravico do svobode, izražanja svojega mnenja in mirnega zbiranja. Janukovič pa je včeraj pozval policiste in protestnike, da upoštevajo zakon, in dejal, da je slab mir boljši od dobre vojne. »Vsi morajo upoštevati zakone naše države,« je dejal predsednik. Predsednik vlade Mykola Azarov pa je dodal, da opozicija živi v iluziji, če misli, da bi lahko spodnesla oblast. Protestniki, ki so danes blokirali vladno poslopje, pa zahtevajo glasovanje o nezaupnici.

Janukovič je napovedal, da bo v torek obiskal Kitajsko. Z obiskom naj bi želel dokazati, da Rusija in Evropa nista edini možnosti za Ukrajino in da lahko financiranje pride tudi iz Kitajske.

V boju proti oblasti pa se je opoziciji pridružil tudi znani borec Vitaly Klitschko. Na pogovore o stanju v državi so Klitschka povabili tudi Francozi, z njim naj bi se sestal zunanji minister Laurent Fabius. Ta je dejal, da sta se s predsednikom Francisom Hollandom že srečala z Janukovičem in da se jima zdi normalno, da se srečata tudi s Klitschkom glede na to, da je Julija Timošenko zaprta. Medtem ko premier Mykola Azarov vztraja, da se je v Ukrajini zgodil državni udar, pa Fabius miri, da to ni državni udar, saj ni prišlo do intervencije vojske.

Deli s prijatelji