ZGODOVINSKO NEURJE

FOTO: Približuje se sodni dan, Irma bo pokosila turistično meko

Objavljeno 08. september 2017 09.54 | Posodobljeno 08. september 2017 09.57 | Piše: A. K.

Zaradi Irme so začeli evakuacijo več kot 50.000 turistov na Kubi.

Orkan najvišje, pete stopnje je za seboj pustil uničene številne hiše, poplavljene ceste in izruvana drevesa.

MIAMI – Potem ko je orkan Irma na Karibih povzročil razdejanje in po zadnjih podatkih zahteval najmanj 13 smrtnih žrtev, naj bi kopno ZDA dosegel danes zvečer. Še pred tem naj bi dosegel Haiti, kjer se oblasti bojijo novega uničenja, saj na Irmo niso pripravljeni, Kubo, Bahame in Florido. Z vetrovi z do 300 kilometrov na uro se je Irma že sedaj vpisala v zgodovino kot največje in najmočnejše neurje doslej, še preden doseže Kubo, kjer bo orkan menda hudo udaril, so oblasti začele evakuacijo več kot 50.000 turistov, večinoma iz Kanade.

Zmanjkalo je bencina

Po najnovejših podatkih naj bi Irma Florido prizadela v nedeljo, vetrovi in poplave pa naj bi tamkajšnjemu prebivalstvu grozile še 48 ur po tem. Mediji poročajo, da naj bi bil na udaru še posebej Miami, kjer je menda že zmanjkalo bencina. Ta gre v prodajo petkrat hitreje kot običajno.

Evakuacija je obvezna

Po najnovejših podatkih bo Irma udarila na predelu južne Floride, kjer bodo ogrožena mnoga življenja. »Ne glede na to, kje na Floridi živite, bodite pripravljeni na evakuacijo,« je prebivalce pozval guverner Floride Rick Scott, ki je ob tem dodal, da je evakuacija obvezna za vse, ki živijo na jugu. »To ni neurje, na katero lahko čakamo, medtem ko doma sedimo. Ni vam treba prevoziti na tisoče kilometrov, da bi bili varni, dovolj je le, da se zatečete v zaklonišča.«

Medtem pa sta se nad Atlantikom že formirala dva nova orkana, Jose in Katia. Direktor Nacionalnega središča za orkane na Floridi Ed Rapapport je dejal, da je »Irma orkan, ki se zgodi enkrat na generacijo«. Posledice orkana so že sedaj hude. Po podatkih mednarodnega Rdečega križa je orkan že prizadel 1,2 milijona ljudi, ta številka pa bi se lahko na koncu povečala na 26 milijonov.  

Srednja Amerika se trese

Iz Mehike pa poročajo o hudem potresu z magnitudo 8. Epicenter potresa je bil v globini 35 kilometrov in približno 100 kilometrov jugozahodno od mesta Pijijiapan. Oblasti so že razglasile opozorila pred orkanom Irma v Mehiki, Gvatemali, El Salvadorju, Kostariki, Nikaragvi, Panami in Hondurasu. Mediji poročajo, da so prebivalci glavnega mesta Mehike močno čutili potres, eden od turistov, Luis Carlos Bricero, pa je ob tem dejal, da ni bil še nikjer, »kjer bi začutil takšno premikanje zemlje«. Mnogi stanovalci so ostali brez elektrike.

 

Deli s prijatelji