TRAGEDIJA

FOTO: Pred obalo utonilo najmanj 82 migrantov

Objavljeno 03. oktober 2013 15.20 | Posodobljeno 03. oktober 2013 15.21 | Piše: A. K., STA

Aretirali so moškega, ki naj bi organiziral smrtonosni ladijski prevoz.

Umrlo je najmanj 82 oseb.

RIM – Pred obalo italijanskega otoka Lampedusa je utonilo najmanj 82 migrantov, potem ko se je potopila njihova ladja. Med žrtvami so tudi otroci. V vodi je še več sto ljudi, večinoma migrantov iz Somalije, Gane in Eritreje, ki jih pripadniki obalne straže poskušajo rešiti. Na ladji, ki je potonila, naj bi bilo med 450 in 500 migrantov.

Morje polno mrtvih

Italijanski premier Enrico Letta je nesrečo označil za strašno tragedijo. Na prizorišče bo v najkrajšem mogočem času odpotoval italijanski notranji minister Angelio Alfano. Tudi županja Lampeduse Giusi Nicolini meni, da gre za veliko tragedijo. »Reševalce sem prosila, naj mi opišejo stanje. Odgovorili so, da je morje polno mrtvih,« je pojasnila. Nicolinijeva je dodala še, da so že aretirali moškega, ki naj bi organiziral smrtonosni ladijski prevoz.

Papež Frančišek pozval k molitvi

Tragedija je pretresla tudi papeža Frančiška, ki je otok obiskal julija. Na družabnem omrežju Twitter je pozval k molitvi za žrtve. Papež je želel z obiskom Lampeduse opozoriti na usodo več tisoč migrantov, ki vsako leto tvegajo življenje, da bi prispeli v Evropo.

Vzrok za nesrečo je najverjetneje požar, ki je izbruhnil na krovu ladje in povzročil paniko. Gre za zadnjo v vrsti nesreč ladij, s katerimi poskušajo migranti iz Afrike v pogosto zelo nevarnih razmerah priti v Evropo.

V ponedeljek je pred obalo Sicilije utonilo 13 migrantov, ki so poskušali priplavati do obale, potem ko je njihova ladja nasedla.

Deli s prijatelji