POPLAVE

FOTO: Praga pod vodo, ujma zahtevala štiri žrtve

Objavljeno 03. junij 2013 11.22 | Posodobljeno 03. junij 2013 11.22 | Piše: STA, Mo. S.

V Pragi so zaradi grozečih poplav zaprli več postaj podzemne železnice in izpraznili bolnišnico, zaprt pa je tudi znameniti Karlov most.

DUNAJ, PRAGA – Reke v srednji Evropi so zaradi deževja tudi minulo noč naraščale. Iz mesta Passau na meji med Nemčijo in Avstrijo poročajo, da naj bi gladina Donave danes čez dan dosegla najvišji nivo po letu 1954, v Pragi pa so oblasti v nedeljo zvečer zaradi naraščajoče Vltave razglasile izredne razmere.

Velik del starega dela mesta Passau je poplavljen, prebivalcem pa je na pomoč priskočila tudi vojska. To so zaradi poplav sicer na pomoč poklicali v nemških zveznih deželah Bavarska, Saška in Turingija.

image
Opozorilo: večji del srednje Evrope se spopada s padavinami ter poplavami (vir: meteoalarm.eu).

Vltava grozi

Češki premier Petr Nečas je zaradi kritičnih razmer za danes sklical izredno sejo vlade. Vltava naj bi v Pragi najvišjo raven dosegla danes, po zatrjevanju pristojnih pa vendarle ne bo tako visoka kot leta 2002, ko je v mestu povzročila pravo uničenje. V Pragi so zaradi grozečih poplav sicer zaprli več postaj podzemne železnice in izpraznili bolnišnico, zaprt pa je tudi znameniti Karlov most, eden od simbolov češke prestolnice. Danes bodo v večjem delu Češke zaprte tudi šole.

Iz avstrijske zvezne dežele Tirolska poročajo, da se je ponoči zaradi hudourniških nanosov na progi iztiril vlak. Ko je strojevodja opazil nanose zemlje na progi, je sicer pritisnil na zasilno zavoro, a nesreče ni mogel več preprečiti. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Žrtev vse več

Doslej so v poplavah v srednji Evropi umrle štiri osebe, več jih še pogrešajo.

Deli s prijatelji