ENAKA PRAVILA ZA VSE

FOTO: Ponekod tudi policiste doleti kazen

Objavljeno 18. avgust 2016 00.00 | Posodobljeno 18. avgust 2016 00.00 | Piše: O. B.

Ker sta parkirala na prostoru, rezerviranem za invalide, so v Banjaluki in Zvorniku (Republika srbska) kaznovali policista.

BANJALUKA – V primerjavi z našo državo, kjer mnogi vozniki ne upoštevajo parkirišč za invalide in tam sami parkirajo brez sankcij, pa v Republiki srbski pogosto kaznujejo tudi policiste, če zasedejo invalidsko parkirišče. »Zaradi fotografij, ki so jih objavili nekateri elektronski in tiskani mediji, zlasti tisti, ki jih je objavila invalidska organizacija 'amputirancev' v Banjaluki, smo na podlagi registrskih označb brez težav identificirali policista, ki je nepravilno parkiral. Zato smo mu izdali plačilni nalog,« so sporočili z MNZ (MUP) Republike srbske, kjer dodajajo, da preiskujejo tudi možnost, kako bi zoper svojega uslužbenca uvedli tudi disciplinski postopek, saj so »vsi pripadniki MNZ Republike srbske, večkrat opozorjeni, da ne smejo zlorabiti zakona o varnosti v cestnem prometu na cestah BiH«.

V torek, 16. avgusta, se je nekaj podobnega pripetilo tudi v Zvorniku, o katerem se je žal tudi v Sloveniji v minulih dneh veliko govorilo in pisalo. Center javne varnosti Bijeljina je namreč kaznovalo policijskega uslužbenca, ki je v Ulici svetega Save v Zvorniku parkiral službeno vozilo na prostor namenjen za vozila s katerimi upravljajo invalidi. »Ker so mediji objavili fotografije, na katerih je registrska označba policijskega vozila, smo identificirali policista, ki je v nedeljo, 14. avgusta, uporabljal vozilo. Zato mu je izdan plačilni nalog za nepravilno parkiranje na prostoru, kjer lahko parkirajo le invalidi,« so povedali pri CJV Bijeljina in ostro obsodili postopek svojega policista, prav tako so se na MNZ Republike srbske, pri čemer so se opravičili vsem prizadetim invalidom in najostreje obsodili početje svojih uslužbencev, saj poudarjajo, da »policisti morajo izvajati zakone, predvsem pa jih morajo spoštovati, najmanj enako kot vsi drugi državljani RS«.

Res je sicer, da nevestna policista nista utrpela veliko škodo v svoji denarnici, saj ju je doletela kazen 40 konvertibilnih mark (nekaj centov več kot 20 evrov), a kljub temu si bosta vsaj zapomnila, da parkirišča za invalidne osebe niso namenjena niti policistom.

 

Deli s prijatelji