IDOMENI

FOTO: Policija začela evakuirati migrante

Objavljeno 24. maj 2016 12.35 | Posodobljeno 24. maj 2016 12.36 | Piše: STA, Mo. S.

Ko so po množičnem valu države na balkanski migrantski poti sredi februarja zaprle meje, je marca tam obtičalo 12.000 ljudi.

ATENE – Grška policija je danes začela prazniti begunsko taborišče v Idomeniju na meji z Makedonijo, kjer več mesecev po zaprtju meja na balkanski migrantski poti še vedno vztraja več kot 8500 migrantov in beguncev. Posebne policijske enote so ob zori blokirale taborišče, območje pa preletava helikopter, poročajo tuje tiskovne agencije.

Begunsko taborišče so postavili konec lanskega leta, sprejelo pa bi lahko 2000 ljudi, medtem ko čakajo na prehod makedonske meje. Ko so po množičnem begunskem valu države na balkanski migrantski poti sredi februarja zaprle meje, pa je marca tam obtičalo 12.000 ljudi. Meje so sicer zaprli, potem ko je Avstrija napovedala omejitev sprejema števila beguncev.

Kljub pozivom oblasti, naj odidejo, so tam vztrajali v upanju, da jim bodo vendarle dovolili nadaljevati pot proti severu Evrope. Po navedbah britanskega BBC gre predvsem za begunce in migrante s konfliktnih območij v Siriji, Iraku in Afganistanu.

Trajalo bo več dni

Po navedbah oblasti naj bi evakuacija trajala več dni. V taborišču so tudi posebne policijske enote, oblasti pa trdijo, da nameravajo evakuacijo izvesti brez uporabe nasilja. Doslej ga še niso uporabili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V taborišče sicer danes niso dovolili novinarjem.

Na območju je okoli 200 policistov z 20 policijskimi vozili, ki begunce pozivajo, naj zapustijo taborišče in gredo na avtobuse, s katerimi jih bodo odpeljali v sprejemne centre. Večino bodo v desetih dneh namestili v begunskem taborišču blizu Soluna.

Begunci in migranti so hudo zimo preživeli v mrazu in blatu, človekoljubne organizacije pa so jim le s težavo zagotavljale dovolj hrane in jih poskušale ohraniti pri zdravju. Grški mediji so nedavno poročali o razraščanju organiziranega kriminala, prostituciji in preprodaji mamil, zaradi slabih razmer je prihajalo tudi do nasilja. Kot navaja AFP, je v taborišču veliko žensk in otrok. Ti se željo pridružiti moškim svojcem, ki so sami ali ob pomoči tihotapcev ljudi nadaljevali pot proti severu.

Po navedbah BBC je policija danes začela umikati tudi okoli 2000 migrantov, ki na meji z Makedonijo že več kot mesec dni blokirajo železniško progo.

Deli s prijatelji