OPAL

FOTO: Pokazali bodo najlepšega, deviško mavrico

Objavljeno 04. avgust 2015 11.05 | Posodobljeno 04. avgust 2015 11.08 | Piše: U. S.
Ključne besede: opal

Kot palec velik opal mavričnih barv je vreden milijon dolarjev.

Deviška mavrica velja za najčistejši opal, kar so jih kdaj izkopali.

CANBERRA – Velik je kot palec in vreden več kot milijon dolarjev. Ta opal velja za najlepšega. Deviška mavrica (Virgin Rainbow), kot so ga poimenovali, je osrednji kos razstave opalov z vsega sveta, ki jo bo prihodnji mesec na ogled postavil muzej naravne zgodovine v Adelajdi, je pojasnil direktor južnoavstralskega muzeja Brian Oldham in dodal, da bo opal razstavljen v tistem delu, ki bo predstavljal starodavno morje, prostor, kjer se je v dobi dinozavrov začela tvorba opalov. »Razstava zajema na milijone let, opali so nastajali že v času, ko so po Zemlji še topotali dinozavri in je bila osrednja Avstralija morje. Prikazati hočemo zgodovino in lepoto opalov ter trdo delo in predanost tistih, ki so se odločili, da bodo te kamne izkopavali,« je dejal Oldham.

Poldragi kamen je dolg malce več kot šest centimetrov in težak 72 karatov, ponaša se s čudoviti barvami – od oranžne do vijolične. Je najčistejši, kar so jih našli doslej, zdi se skoraj živ, pravi Oldham: »Kot bi se ves čas premikal, ko skozenj sije svetloba. Mavrica je pravo ime, da ga opiše. Rumena, rdeča, modra, črna se lesketajo v tem krasnem kamnu, s svetlobo se barve nenehno spreminjajo. Izjemen trik narave, 100 milijonov let je bilo potrebnih za to.«

Našli so ga leta 2003 v kraju Coober Pedy v Južni Avstraliji, v regiji, kjer izkopljejo kar 90 odstotkov vseh opalov na svetu. Nekdanjo morje je bilo valilnica pleziozavrov, vrste morskega dinozavra. Ko so poginili, so potonili na dno morja, iz nekaj skeletov pa so sčasoma nastali opalizirani fosili.

V muzeju bodo pokazali tudi rudnik opalov, potrudili so se in iz Coober Pedyja pripeljali celo prst. Prve drage in poldrage kamne so v Južni Avstraliji izkopali leta 1914. Kraji, kot so Coober Pedy, Andamooka in Mintabie, so še danes središča za izkopavanje opalov.

Deli s prijatelji