PIVNICA

FOTO: Po tragediji: upokojeni gasilec prepričan, da ga je rešilo pivo

Objavljeno 02. december 2013 23.00 | Posodobljeno 02. december 2013 23.00 | Piše: T. L.

V pivnici v škotskem Glasgowu je umrlo devet ljudi, vseh žrtev še niso identificirali.

GLASGOW – Še deveto truplo so našli v ruševinah pivnice v Glasgowu, na katero se je v petek zvečer zrušil policijski helikopter. David Traill (51), Kirsty Nelis (36), Tony Collins (43) so sedeli v policijskem helikopterju, imena vseh žrtev nesreče pa javno še niso znana: doslej je policija potrdila, da sta umrla še 56-letni Samuel McGhee in 48-letni Gary Arthur. Policija opozarja, da bodo v ruševinah najverjetneje naleteli še na več trupel. Nekateri, med njimi je tudi John McGarrigle, namreč brez uspeha po bolnišnicah iščejo sorodnike in prijatelje, ki so bili redni gosti pivnice ...

Chloe Arthur (18), članica škotske ženske nogometne ekipe, je ob smrti očeta Garyja na twitterju napisala: »Vedno mi boš pomenil vse. Obljubljam, da boš ponosen name. Rada te imam z vsem srcem.« Tudi smrt policistke Kirsty Nelis odmeva po spletnih omrežjih, številni njeni prijatelji so v njen spomin zamenjali profilne fotografije.

Kaj se je dogajalo v pivnici?

V petkovi nesreči je bilo ranjeno 32 ljudi, od tega se jih 12 zdravi v bolnišnici – trije so v kritičnem stanju. Preživeli obiskovalci in sosedje pivnice Clutha Bar še danes ne morejo verjeti, kaj se je v petek dogajalo. Fraser Gibson je bil v času nesreče v pivnici. Za BBC je povedal, da se je slišala močna eksplozija, del prostora pa je bil takoj pokrit s prahom. »Nismo vedeli, kaj se je zgodilo. Za sekundo smo kar zamrznili, nato pa se je začela panika in ljudje so skušali čim prej pobegniti skozi vrata. Po mojem je bilo v pivnici okoli 120 ljudi. Večini je uspelo, da so se izmuznili takoj na plano, težko pa je oceniti, koliko jih je v tistem trenutku ostalo ujetih v drugi polovici pivnice,« je povedal srečni preživeli in dodal, da sploh niso vedeli, da se je zrušil helikopter.

Grace MacLean, ki je v notranjosti pivnice poslušala nastop glasbene skupine v živo, je povedala, da se jim najprej hrup ni zdel pretirano močan, saj sprva ni bilo nobene eksplozije. Nato se je začel valiti dim in pošalili so se, da je skupina odigrala tako dobro, da se je dobesedno zrušila streha, skupina pa je še nadaljevala nastop. Toda ko se je streha začela še bolj rušiti, prostor pa so napolnili kriki in prah, se kmalu ni nič več videlo niti se ni več dalo dihati.  

Prepričan, da mu je življenje rešila pijača

Dokaz, da ti lahko alkohol reši življenje, pa je izkušnja Edwarda Walthama. Tudi on bi moral biti v pivnici Clutha Bar v času, ko se je zrušil helikopter. Pa ni bil, ker je v sosednjem baru pil pivo. »Bil je običajen petkov večer. S prijateljem Douglasom sva se dogovorila, da greva na pijačo, načrtovala pa sva tudi obisk Clutha Bara, kjer je v živo igrala glasbena skupina.«

Douglas se je prvi odpravil proti pivnici, Edward pa ni do konca popil piva, zato se je odločil, da še malo ostane. Čez čas se je odpravil za prijateljem, dobrih 50 metrov od bara pa ga je presenetila močna eksplozija in oblak prahu, ki se je dvigal nad pivnico. Edward, upokojeni gasilec, je vedel, da gre za resno stvar. Zato ni okleval in se je pognal v pivnico ter priskočil na pomoč pri reševanju žrtev izpod porušene pivnice.

Še zdaj je prepričan, da mu je prav odločitev, da je ostal v središču mesta in dokončal vrček piva, rešila življenje.

Deli s prijatelji