PODVIG

FOTO: Plezalca postala prva človeka, ki sta osvojila steno Dawn Wall

Objavljeno 15. januar 2015 23.14 | Posodobljeno 15. januar 2015 23.14 | Piše: STA, Ma. F.

Šestintridesetletni Caldwell in šest let mlajši Jorgesen sta svoj vzpon končala po 19 dneh.

Ameriška plezalca Tommy Caldwell in Kevin Jorgesen sta postala prva človeka, ki sta v zgodovini prostega plezanja osvojila južno steno, poimenovano Dawn Wall, skalne formacije El Capitan v ameriškem nacionalnem parku Yosemite na severu zvezne države Kalifornija.

Vzpon končala po 19 dneh

Šestintridesetletni Caldwell in šest let mlajši Jorgesen sta svoj vzpon končala po 19 dneh. Ves čas sta plezala v prosti tehniki, brez kakršne koli pomoči, le z močjo rok in nog, vrvi sta imela le za to, da ne bi padla, in jih nista uporabljala kot pripomoček pri vzponu.

Caldwell in Jorgeson sta zadnje tri tedne tega podviga preživela dneve in noči v steni, na okoli 350 metrih sta imela pritrjen bivak oziroma šotor, v katerem sta jedla in spala. Po plezanju sta ob koncu dneva uporabila vrvi, da sta se vrnila v bazni tabor, naslednji dan sta znova splezala do zadnje osvojene točke in nadaljevala vzpon po povsem navpični steni.

Največji granitni monolit na svetu

Granitna stena El Capitan velja za največji granitni monolit na svetu, je ena glavnih znamenitosti enega najlepših ameriških nacionalnih parkov. Stena meri v višino 914 metrov in v svoje nedrje privablja plezalce z vsega sveta. Velja za eno najzahtevnejših sten za plezanje, zato so mnogi poznavalci tega športa in ljubitelji plezanja omenjeni podvig Američanov že označili za enega največjih plezalskih podvigov v zgodovini.

El Capitan je bil prvič osvojen leta 1958, a prvič do zdaj sta plezalca v celoti premagala smer, ki je svoje ime dobila po igri sončnih žarkov ob svitu, saj jo ob zori kot prvo obsije sonce. Caldwell in Jorgeson sta se na ta podvig pripravljala več kot sedem let.

Deli s prijatelji