OBISK

FOTO: Papež Frančišek v BiH doživel nezgodo

Objavljeno 06. junij 2015 20.37 | Posodobljeno 06. junij 2015 20.41 | Piše: STA, S. U.

Papež med mašo v Sarajevu proti atmosferi vojne v svetu.

SARAJEVO – Papež Frančišek je danes med mašo na sarajevskem stadionu Koševo ob obisku Bosne in Hercegovine napadel »atmosfero vojne«, ki pesti svet. Ob tem je državljane BiH pozval, naj okrepijo napore za spravo 20 let po vojni, ki je državo razklala na dele po narodnostnih mejah.

Papež je dejal, da se v današnjem času napori za mir in njegovo vzdrževanje soočajo z dejstvom, da po svetu potekajo številni oboroženi konflikti. Po njegovih besedah številni aktualni konflikti po svetu predstavljajo nekakšno tretjo svetovno vojno, ki se odvija po delih. V kontekstu globalnih komunikacij pa čutimo atmosfero vojne, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil sveti oče.

Papež Frančišek je med današnjih obiskom v Sarajevu doživel manjšo nezgodo – zlomila se mu je pastoralna palica. Težavo so rešili tako, da so jo oblepili z lepilnim trakom. Frančišek bo sicer nekaj pred 20. uro končal današnji obisk v BiH.

Vodja rimskega dopisništva Katoliške informativne agencije CNA Alan Holdren je na twitterju objavil fotografijo zlomljene palice in novico, da je papežu počila palica. »Kaj storiti, če se papežu med obiskom zlomi oprema? Zalepi se, seveda,« je ob tem zapisal Holdren.

»Nekateri načrtno podžigajo in podpihujejo to atmosfero,« je dejal papež in napadel tiste, ki želijo spodbujati delitve in z vojno kovati dobičke prek orožarskih poslov. »A vojna pomeni otroke, ženske in ostarele v begunskih taboriščih, pomeni prisilne razselitve, uničene hiše, ceste in tovarne. Predvsem pa pomeni nešteto uničenih življenj,« je poudaril. »Tega se tu dobro zavedate, saj ste vse to doživeli,« je papež dejal več kot 67.000 vernikom, predvsem iz BiH, ki so se zbrali na maši na stadionu Koševo.

»Koliko škode, koliko trpljenja, koliko bolečine. Iz tega mesta se dviga krik božjega ljudstva: 'Nikoli več vojne,'« je dejal.

Sveti oče je med mašo Hrvate, Bošnjake in Srbe, ki živijo v BiH, pozval k slogi in miru, kar je po njegovem proces, ki se odvija »vsak dan, korak za korakom«.

Vzklikali: Papež, imamo te radi

Mašo je papež vodil z več desetimi škofi in s številnimi duhovniki iz BiH ter drugih držav. Sodelovali so tudi trije cerkveni zbori, ki jih je spremljal orkester obrambnih sil BiH, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Pri maši je bilo prisotnih tudi okoli 250 slovenskih vernikov, med udeleženci pa sta bila še ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in koprski škof Jurij Bizjak.

Poglavar Cerkve se je na stadion pripeljal s papamobilom, verniki pa so ga pozdravili z vzkliki »Papež, imamo te radi« in »Mir z vami«. Pred mašo se je že sestal s člani predsedstva BiH, ki jih je pozval k ukrepom za ustvarjanje miroljubne in pravične družbe.

Papež je popoldne med drugim obiskal sarajevsko katedralo, kjer je poslušal pričanja nekaterih redovnikov in redovnic o njihovem trpljenju in mučenju med vojno v BiH. Ob tem je pozval k odpuščanju, brez katerega po njegovih besedah ni ne vere ne prihodnosti. Po izpovedih se je odpovedal vnaprej pripravljenemu govoru.

»Zdaj vam govorim iz srca,« je dejal papež in dodal, da preteklosti ne gre pozabiti, je pa treba tudi oprostiti. Številne vojne po svetu po njegovih besedah povzročajo velike okrutnosti, ki se jim je moč zoperstaviti prav z dobroto, na čelu katere bodo »mali mučeniki in male Kristusove priče«.

»Vsi imajo seme dobrote, ker smo vsi Božji otroci. Naj vaše življenje raste s temi spomini,« je papež pozval sedanje in prihodnje redovnike in redovnice.

Papež naj bi BiH zapustil nekaj pred 20. uro. Gre za Frančiškovo osmo potovanje v tujini.

Deli s prijatelji