IZOLIRANI

FOTO: Panika zaradi ebole: na letalu je drgetal

Objavljeno 16. oktober 2014 21.42 | Posodobljeno 16. oktober 2014 21.42 | Piše: STA, T. L.

Za več kot dve uri so v Madridu izolirali letalo francoske letalske družbe Air France, ki je na madridsko letališče priletelo iz Pariza.

MADRID, BRUSELJ – V Madridu so danes za več kot dve uri izolirali letalo francoske letalske družbe Air France, ki je na madridsko letališče priletelo iz Pariza, na njem pa je bil potnik, ki bi lahko bil okužen z ebolo. Posadka letala je namreč pred pristankom obvestila pristojne, da imajo na letalu potnike iz Nigerije, ki je med poletom drgetal.

»Na letalu je bil potnik, ki je med poletom drgetal. Ni imel vročine, samo drgetal je,« je dejala neimenovana tiskovna predstavnica Air Francea.

Izolirali so ga

Potnik, ki so ga po pristanku v Madridu odpeljali v izolacijski oddelek madridske bolnišnice Carlos III, je v četrtek zjutraj prispel v Pariz iz nigerijske gospodarske prestolnice Lagos in nato iz francoske prestolnice poletel v Madrid.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je tokratna epidemija ebole, najhujša do zdaj, zahtevala že 4493 življenj, večino v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone na zahodu Afrike. Skupno število okuženih bo še ta teden preseglo 9000, do decembra pa utegne število okužb narasti na do 10.000 primerov tedensko.

V Evropi so doslej za ebolo umrli trije ljudje – dva španska misijonarja in v Nemčiji sodelavec Združenih narodov, vsi pa so se z nevarnim virusom okužili v Afriki. Med zdravljenjem enega od misijonarjev se je z ebolo okužila še španska medicinska sestra. V ZDA je bolezni podlegel Liberijec, ki se je okužil v domovini, od njega pa sta se nalezli dve medicinski sestri v Teksasu.

Pregledov potnikov ob vstopu v Slovenijo ne bo

Nevarnost okužbe s hemoragično mrzlico ebolo v Sloveniji je izjemno majhna, a vendarle obstaja, zato so pripravljene smernice za ravnanje, predvidena je krepitev osveščanja in obveščanja, a pregledov potnikov pri vstopu v državo ne bo, ker to ni smiselno, je danes v Bruslju poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat.

»Panika je odveč ... Ocenjujemo, da je tveganje za prenos okužbe z virusom ebole v Evropi zelo majhno, vendar moramo biti pozorni ter naprej izvajati in še okrepiti dejavnosti v povezavi z odkrivanjem, s preprečevanjem in pripravljenostjo na tveganje,« je izpostavila Pirnatova, ki je Slovenijo danes v Bruslju zastopala na posebnem sestanku ministrov EU za zdravje, posvečenem eboli.

Večina evropskih držav po njenih besedah podpira »exit screening«, torej pregled ljudi ob izstopu iz ogrožene države. To v praksi pomeni, da potniku pred vstopom na letalo ob odhodu iz prizadete države izmerijo temperaturo ter da izpolni vprašalnik o svojem zdravstvenem stanju in morebitnih stikih z okuženimi osebami. Na tak način so do zdaj že zadržali 77 oseb, je pojasnila Pirnatova.

Ta pregled izvaja zdravstveno osebje v ogroženih državah, tako je cilj unije predvsem okrepiti sodelovanje z afriškimi državami. 

Deli s prijatelji