HRVATI DELAJO RAZLIKE?

FOTO: Pajek na Pagu je razkuril Slovenca

Objavljeno 08. avgust 2015 09.21 | Posodobljeno 08. avgust 2015 09.18 | Piše: Aleksander Brudar

V Novalji na otoku Pag naj bi s pajki odvažali le vozila s tujimi registrskimi tablicami.

NOVALJA – Hrvaška obala in otoki so za slovenske dopustnike v poletnih mesecih še vedno najpogostejša izbira. Tega ne spremeni niti večletno prerekanje o meji z našimi južnimi sosedi. Bolj kot mejni spori utegne slovenske turiste iz Hrvaške odgnati kaj drugega, kot v nadaljevanju opisuje naš bralec Anže iz Ljubljane.

Pajek brez cenika

Na predzadnji julijski dan je med dopustovanjem na otoku Pag po prihodu v Novaljo parkiral avto na skoraj prazno parkirišče tamkajšnje osnovne šole. Zaradi neplačila parkirnine mu je nato pajek vozilo odpeljal, po tridnevnem raziskovanju pa je opazil nekaj zanimivega. »Seveda sosedje Hrvati s pajkom kaznujejo samo tujce. Ti bodo kazen takoj poravnali, saj so na dopustu določen čas in odvisni od prevoza. Če je na določenem mestu več vozil, bo med vsemi pajek odpeljal le vozila s tujimi registrskimi označbami,« pripoveduje sogovornik, čigar popolne podatke hranimo v uredništvu.

Da ne bi govoril na pamet, se je dobro razgledal po parkirišču in opazil, da so bila tam parkirana še tri vozila s hrvaškimi registrskimi tablicami, odpeljali pa so samo njegovo. Ista zgodba se je ponovila naslednji dan, ko je pajek med šestimi vozili, pet jih je imelo hrvaške tablice, odpeljal le tisto s slovenskimi, in sicer »Slovencu iz Novega mesta«. 
Mestnih redarjev očitno ne zanima, da domači vozniki neupravičeno parkirajo na prostorih za invalide, saj, kot pravi, teh vozil niso odpeljali. »Prav tako je bilo kratek čas na prostoru za invalide italijansko vozilo, a to so takoj odpeljali,« razočarano opisuje Anže, ki je moral poleg kazni v višini 250 kun (32 evrov) za napačno parkiranje plačati še 508,12 kune (66,28 evra) za prevzem s pajkom odpeljanega vozila. Poudarja, da se mu ne zdi sporno to, da je moral plačati kazen, saj parkirnine, ker je spregledal opozorilno tablo, res ni plačal, ampak ga motijo dvojna merila. Ob prevzemu vozila pa ga je zmotilo tudi to, da ni prejel fotografije avtomobila in ne cenika, po katerem so mu zaračunali kazen.

Razlik ne delajo

In kaj na vse to pravijo v Novalji? Tja smo poklicali Sinišo Cvetnića, lastnika podjetja Cvetnić, ki kot koncesionar skrbi za odvoz nepravilno parkiranih vozil. Povedal nam je, da se lahko takoj oglasimo pri njem in se na lastne oči prepričamo, da ne delajo razlik. Pravi, da se je naš bralec ujezil samo zato, ker je bil kaznovan, ker ni plačal nekaj deset kun parkirnine. »Ujezil se je, ker je bil njegov avto prvi na vrsti in ker druga dva nista bila odpeljana,« razloži in ponazori, da z enim pajkom ne morejo odpeljati treh vozil hkrati. Zatrdil je še, da delajo profesionalno in po črki zakona. »Če ne bi tako delali, bi ostali brez posla. Nikakor ne delamo razlik po nacionalnosti. Že okoli 20 domačinov smo enako kaznovali,« nam razloži. Glede cenika pravi, da imajo tega objavljenega in da cena 508 kun velja za vse enako. Glede očitkov o nefotografiranju avtomobilov pravi, da mora biti fotografiran vsak, saj drugače avta s pajkom ne smejo odpeljati. A, kot nadaljuje, avtomobilov ne fotografijo oni, temveč policija oziroma mestno redarstvo. »Mi sami od sebe avtomobilov ne dvigujemo. Od policije ali redarstva dobimo nalog in šele nato avtomobil odpeljemo,« sklene Cvetnić.

Da ne delajo razlik med domačimi in tujimi turisti, pravijo tudi predstavniki mesta Novalja. S podobnimi pritožbami prihajajo tudi domačini, ki redarjem denimo očitajo nasprotno: zakaj kaznujejo domačine, in ne tujcev. Povedali so, da so preverili primer našega bralca in ugotovili, da je prometno redarstvo ukrepalo v skladu z zakonom in da je šlo za parkirišče, ki je namenjeno za zaposlene na tamkajšnji šoli in v vrtcu. Celoten postopek v takih primerih vodi prometno redarstvo ali policija, ki nato tudi naroči vlečni službi odvoz vozila. Če se kaznovani voznik s kaznijo ne strinja, se lahko pritoži na sodišče, kjer mora potem prometno redarstvo ali policija v postopku dokazovati, da je bilo vozilo napačno parkirano.

Novaljski neodvisni portal je na začetku leta poročal, da avtomobile napačno največkrat parkirajo prav tujci. »Domačini so dobro seznanjeni z našim delom, tako da 80 odstotkov kazni pade na voznike iz tujine,« je za portal povedal novaljski redar Miljenko Badurina in dodal, da v poletnih mesecih sodelujejo s koncesionarjem.

Na spletu je najti starejši članek, kjer avtor ob opisovanju hrvaške Ibize, kot nekateri opisujejo najbolj znano novaljsko plažo Zrće, med drugim ne more mimo kritike glede tamkajšnje (neimenovane) službe za odvoz nepravilno parkiranih avtomobilov. »Še huje, za prevzem avtomobila iz rok pajk službe je treba v gotovini plačati 700 kun. Na zahtevo, da pokažejo pravilnik, kje to piše, je bil odgovor zaposlenega, da tega on nima, prav tako ne fotografije mesta parkiranja niti naslova, kjer je bilo vozilo parkirano. Kaže, da je cena določena od primera do primera,« piše avtor članka in doda, da bi tako tujca, ki česa takega ni navajen, oglobil tudi za 2000 kun. Vse to pa je lahko precej slaba reklama za hrvaški turizem, še meni avtor zapisa. 

Deli s prijatelji