SLOVESNO

FOTO: Pahor z Rodetom, papež združil kraljeve glave in nezaželene diktatorje

Objavljeno 19. marec 2013 17.52 | Posodobljeno 19. marec 2013 17.52 | Piše: T. L.

Papež je svetovne voditelje in vernike pozval, naj zaščitijo revne in slabotne po vsem svetu ter poskrbijo zanje, v Vatikanu je tudi predsednik Borut Pahor.

Belgijski kralj Albert in kraljica Paola.

VATIKAN – Po umestitveni maši je papež Frančišek sprejel tuje državnike, ki so se udeležili tudi slovesnega bogoslužja. Zbralo se je kar nekaj predstavnikov aristokracije in vidnejših političnih predstavnikov. Papež je svetovne voditelje in vernike pozval, naj zaščitijo revne in slabotne po vsem svetu ter poskrbijo zanje, kako resno si bodo papeževe besede k srcu vzeli tisti, ki držijo roko nad političnim, gospodarskim in siceršnjim razvojem držav, pa bo nedvomno pokazal čas. 

Kraljeve družine in ...

Papeža je prva pozdravila njegova stara znanka, argentinska predsednica Cristina Kirchner, s katero sta v preteklosti že stala na nasprotnih bregovih glede vprašanja istospolnih porok. Današnje slovesnosti se je udeležilo tudi nekaj kronanih glav: denimo španski princ Filip, monaški knez Albert II., belgijski kralj Albert II. in nizozemski princ Willem-Alexander

... nezaželeni diktatorji

Kar nekaj kritik se je usmerilo na račun Vatikana zaradi prihoda zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja, za katerega zaradi obtožb o množičnih kršitvah človekovih pravic v njegovi državi velja prepoved potovanja po EU, toda potovanje v Vatikan mu je dovoljeno. Na svetem sedežu so v svoj zagovor povedali, da Mugabeja niso povabili, da pa mu tudi niso prepovedali prihoda. Je pa med slovesnostjo Mugabe sedel v neposredni bližini predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya. Naključje?

Pahor z Rodetom

Kot smo poročali, je v Vatikanu tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Predsednik republike se je srečal s slovenskim kardinalom in nekdanjim prefektom Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja Francem Rodetom, pred odhodom iz Rima pa se bo srečal še z nekaterimi Slovenci, ki delujejo v institucijah svetega sedeža.

Ob robu obiska Pahorja čaka še nekaj srečanj: z generalnim guvernerjem Kanade Davidom Johnstonom, kardinalom Abrilom y Castellojem in s predsednico Brazilije Dilmo Rousseff. Predsednik republike bo imel tudi več krajših srečanj s svetovnimi voditelji, med drugimi s podpredsednikom ZDA Bidenom in predsednikom Evropskega sveta Van Rompuyem.

Deli s prijatelji