XAVER

FOTO: Orkanski veter napada z 225 km/h

Objavljeno 05. december 2013 15.52 | Posodobljeno 05. december 2013 15.04 | Piše: P. J.

Niže ležeči kraji ob obali se najhujšemu verjetno ne bodo mogli izogniti. Nekaj domov bodo tudi evakuirali. Nemci in Danci se na najhujše še pripravljajo.

Priprave na severu Nemčije.

LONDON – Orkan Xaver je že začel kazati svoje kremplje. Kar sto tisoč domov je ostalo brez elektrike, ogrožena so tudi življenja. Meteorologi se bojijo, da najhujše šele prihaja. Najmočneje naj bi orkan udaril okoli desete ure zvečer. Močno se bodo dvignili tudi valovi na obali, gladina morja pa naj bi bila celo višja, kot je bila leta 1953, ko so divjale poplave in je umrlo več kot 307 oseb. Orkan Xaver je danes že zahteval eno smrtno žrtev, umrl je voznik, štiri osebe pa so bile poškodovane.

Kot poročajo tuji mediji, je močan veter, ki naj bi pihal s kar 225 kilometri na uro, dvignil tovorno vozilo in ga vrgel na drugi dve vozili. Voznik tovornega vozila je umrl.Veter z močjo 114 kilometrov na uro piha tudi na Škotskem. Tudi tam so mnogi ostali brez elektrike, odpovedane so bile tudi mnoge vlakovne povezave, policisti pa so motoriste opozorili, naj ne hodijo na pot. Okoljevarstvena agencija je izdala kar 18 opozoril, ogrožena so tudi življenja prebivalcev. Najhuje naj bi bilo v krajih Mersea, Essex, Southwold, Suffolk, Great Yarmouth, Norfolk. Nekatere bodo celo evakuirali. Izdali so tudi več kot 240 opozoril po celotni Angliji in Walesu, pričakujejo, da bo poškodovanih več kot tri tisoč domov.

image

Na najhujše se pripravljajo tudi na Danskem in v Nemčiji. V pripravljenosti so tudi na Nizozemskem, na severu Poljske in Švedskem. Tam naj bi bilo najhuje pozno popoldan in zvečer. Zaradi orkana so odpovedali tudi več letov iz Hamburga in Amsterdama.

image

Deli s prijatelji