FOTOGRAFIJE

FOTO: NG izbral najboljše
 dih jemajoče utrinke

Objavljeno 05. avgust 2013 10.27 | Posodobljeno 05. avgust 2013 10.28 | Piše: E. B.

Zmagovalna fotografija tekmovanja National Geographic Travelerja je utrinek z akvatlona.

Zmagovalne kapljice z akvatlona v Črni reki. Foto: National Geographic Traveler

Končalo se je priljubljeno fotografsko tekmovanje National Geographic Traveler, popotniške različice slovite revije, in razglasili so letošnje zmagovalce ter objavili dih jemajoče utrinke z vsega sveta.

15.500 posnetkov

Kar 15.500 posnetkov profesionalnih in ljubiteljskih fotografov, ki so v objektiv ujeli čudeže in lepote narave ter človeka, je prejela stroga komisija in po temeljiti analizi razglasila zmagovalca: Wagner Araujo je osvojil prvo nagrado že 25. izvedbe elitnega tekmovanja, desetdnevno potovanje za dva po Galapagosu! Brazilec, ki bo za leto dni postal tudi naročnik National Geographic Travelerja, je prepričal s fotografijo s priljubljenega akvatlona iz domačega Manausa, med katerim so tekmovalci preplavali in pretekli Rio Negro ali Črno reko. »Ko sem jih slikal, sem stal v vodi, tako da so mi zmočili fotoaparat, toda tekmovalci so oddajali neverjetno energijo in se preprosto nisem zmenil za kapljice,« je k neverjetnemu posnetku pripisal Araujo, čigar fotografija bo tudi rdeča nit številke revije decembra 2013 ter januarja 2014.

Konkurenca je vse večja, slike čedalje kakovostnejše

»Konkurenca je iz leta v leto večja, naša naloga pa zahtevnejša,« je pojasnil odgovorni in glavni urednik slovite revije Keith Bellows. »Kakovost fotografije je vse večja, domišljija popotnikov, ki jih je ravno tako čedalje več, pa vse bujnejša,«

Drugo nagrado, sedemdnevno fotografsko delavnico z uredniško ekipo v Santa Feju, bo prejel Max Seigal za posnetek večerne nevihte v nacionalnem parku v ameriški zvezni državi Utah Canyonlands, tretjo, šestdnevno križarjenje za dva, pa Yahai Bonneh, ki je v objektiv ujel geparda na avtomobilu v kenijskem narodnem parku Masai Mara.

Deli s prijatelji