REŠEVALNA AKCIJA

FOTO: Nasedla ladja

Objavljeno 05. januar 2015 17.15 | Posodobljeno 05. januar 2015 17.15 | Piše: L. K.

Spektakularna reševalna akcija posadke ob obali angleškega otoka Wight.

LONDON – Tovorna ladja, dolga 180 metrov, prepolna osebnih avtomobilov, je nasedla pri angleškem kraju Solent. Petindvajset članov posadke je nameravalo z velikim plovilom iz Southamptona proti Nemčiji. Da je ladja z imenom Høegh Osaka nasedla v bližini otoka Wight, so obalne straže izvedele že v soboto ob 21.20. Lahko se je začela vratolomna in celonočna reševalna akcija tako s helikopterji kot tudi s štirimi reševalnimi čolni in prav toliko vlačilci. Tudi norveški lastniki nasedle ladje so medtem že prileteli v London in imeli novinarsko konferenco.

Obalna straža je sporočila, da so posadko uspešno rešili, »nekatere smo še pravočasno prepeljali s helikopterji, druge rešili s čolni«. Sprva so se sicer modro zavili v molk in niso hoteli dajati odvečnih informacij, zakaj je ladja nasedla. Poudarjali so le to, da je iskanje in reševanje vodil Državni pomorski center (MCA) iz Farehama, skupaj s tremi člani posadke, med njimi sta na krovu ostala kapitan in njegova desna roka. Poveljujoči MCA Steve Carson je ošvrknil, da ni bil nihče tako poškodovan, da bi bil v smrtni nevarnosti, da pa je se je nesreča zgodila, ker se je mogočna ladja nenadoma nagnila za 45 stopinj.

O onesnaženju ne poročajo

Izvedeti je bilo mogoče tudi to, da se je večina posadke po nagibu brž povzpela do najvišjega možnega dela ladje, tistega torej, do katerega še ni pridrla ledeno mrzla morska voda. Tam so nestrpno in premraženo čakali ter slednjič dočakali pomoč, ki jim je gotovo rešila življenje. Da je bil eden izmed njih vendarle huje poškodovan, je bilo jasno po novici, ki je razpredala o nekem članu posadke, ki mu ni uspelo še pravi čas pohiteti za sotrpini, zaradi česar je moral pantersko skočiti z osmih metrov višine. Tega so potem prepeljali v najbližjo bolnišnico.

So pa pristojni še razkrili, da je bilo nasedlo plovilo, last Høegh Autoliners, zgrajeno leta 2000, njegova največja možna nosilnost pa je pri 158.000 tonah.

O kakršnem koli onesnaženju (za zdaj) ne poročajo.

Deli s prijatelji