SKRIVNOSTNO

FOTO: Naplavilo naj bi krilo 
izginulega boeinga

Objavljeno 31. julij 2015 18.33 | Posodobljeno 31. julij 2015 18.33 | Piše: U. S.

Prva sled po 509 dnevih: krilo je verjetno del izginulega letala.

Del letalskega krila je naplavilo na otok Reunion. Foto: Reuters

KUALA LUMPUR – Predmet, ki je v sredo izplaval na morsko gladino v bližini otoka Reunion v Indijskem oceanu, je najverjetneje del izginulega letala malezijske letalske družbe Malaysia Airlines, je povedal namestnik malezijskega ministra za promet Abdul Aziz Kaprawi. Letalo, polet MH370, je izginilo pred 509 dnevi, bilo je na poti iz Kuala Lumpurja v Peking, a kmalu po vzletu spremenilo pot in izginilo: izginotje velja za eno največjih skrivnosti v letalski zgodovini.

Strokovnjaki pravijo, da gre za krilo letala, dolgo okoli dva metra in široko meter, v vodi je bilo kakšno leto, na njem naj bi bile školjke. Predmet so že poslali na analizo –po prvih podatkih naj bi šlo za krilo boeinga 777. Tudi pogrešano malezijsko letalo je bil boeing 777. Strokovnjaki pravijo, da je seveda to izjemno pomembna sled, toda obenem opozarjajo, da bo – če bo analiza potrdila, da je to res del izginulega letala – zaradi močnih tokov, ki lahko predmete premaknejo za več tisoč kilometrov, izjemno težko ugotoviti, kje je preostanek letala.

Ob informaciji, da so končno našli del izginulega letala, so svojci spregovorili o dolgem in mučnem čakanju na kakršni koli podatek, ki bi razkril, kaj se je zgodilo njihovim ljubljenim. Sara Weeks, sestra Novozelandca Paula Weeksa, ki je bil na letalu, je povedala, da jo je obšla slabost, ko je videla poročila po televiziji: »Niti dan ne mine, da ne bi pomislila na to, kaj se je zgodilo. Seveda ne veš, toda upaš,« je povedala za lokalni časnik in še: »Moramo izvedeti, kaj se je zgodilo. Če bodo potrdili, da je to res del letala, bomo lahko naredili korak naprej, kar pa je še vedno podobno stanju, v katerem smo bili doslej: kaj se je zgodilo, kje je preostanek letala, kje je moj brat.« Podobno pravi Malezijec G. Subramanian, na letalu je bil njegov sin S. Puspanathan: »Upam, da bodo potrdili, da je to krilo tega letala. Hočem končati to zgodbo, čeprav se še oklepamo upanja, da je Puspanathan živ.«

Letalo je izginilo 8. marca 2014, od tedaj so Avstralija, Malezija, ZDA in druge države v njegovo iskanje vložile milijone evrov. Iskalna akcija se je usmerila na široko območje v južnem Indijskem oceanu ob Avstraliji, približno 3700 kilometrov od francoskega otoka Reunion, 600 kilometrov vzhodno od Madagaskarja. Izginotje letala še naprej ostaja ovito v skrivnost, ki pa jo bodo lahko končno kmalu razrešili. Kmalu potem, ko je letalo izginilo, kot bi izpuhtelo, so se tudi zaradi pomanjkanja informacij razvile različne teorije o tem, kako in zakaj je izginilo ter kje je. Omenjali so se okvara in ugrabitev, nastala je celo teorija, da ga je pilot, politični aktivist, zanalašč strmoglavil. Malezijske oblasti so nato sklenile, da je letalo strmoglavilo v morje, pri tem pa so umrli vsi potniki in člani posadke: na krovu je bilo 239 ljudi 15 narodnosti.

Včeraj so blizu kraja, kjer so našli krilo, našli še kovček: bil je zaprt, delno že zarjavel, strokovnjaki pa že analizirajo njegovo vsebino. 

Deli s prijatelji