LASZLO CSATARY

FOTO: Najbolj iskani nacistični zločinec v rokah zakona

Objavljeno 18. julij 2012 23.03 | Posodobljeno 18. julij 2012 23.02 | Piše: Mi. S., STA

Csatary je bil prvi na seznamu najbolj iskanih nacističnih zločincev Centra Simon Wiesenthal, ki ga obtožuje, da je med drugo svetovno vojno pomagal pri deportaciji okrog 15.700 Judov v Auschwitz.

BUDIMPEŠTA – Policija v Budimpešti je davi aretirala najbolj iskanega še živečega nacističnega zločinca, 97-letnega Madžara Laszla Csataryja. Aretirani je očitane mu zločine danes že zanikal in dejal, da je le izpolnjeval ukaze. Po zaslišanju so mu odredili 30 dni hišnega pripora.

Prijeli so ga v nekem stanovanju v madžarski prestolnici, po aretaciji pa mu odredili pridržanje in zaslišanje, nato pa bi lahko izdali obtožnico, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil madžarski tožilec Tibor Ibolya.

Po zaslišanju 30 dni hišnega pripora

Izpustili so ga, potem ko ga je zaslišal preiskovalni sodnik v prostorih vojaškega tožilstva. Kot je dodal odvetnik, je aretirani danes zanikal krivdo za zločine, ki se mu jih očita. »Eden izmed argumentov, s katerimi se brani, je, da je le izpolnjeval ukaze,« je še povedal Ibolya. Dodal je, da je osumljeni v dobrem fizičnem in psihičnem stanju in da sodeluje s tožilstvom. Bil je sicer presenečen nad aretacijo, je pa pričakoval zaslišanje.

Madžarska policija je domnevnega nacističnega zločinca prijela, ko jo je Wiesenthalov center o njegovi temni preteklosti obvestil že pred desetimi meseci. Kot je v nedeljo pojasnil direktor izraelskega urada Wiesenthalovega centra Efraim Zuroff, je center septembra lani podatke o Csataryju predal madžarskemu državnemu tožilstvu, prejšnji teden pa so mu dostavili dodatne dokaze o njegovih zločinih med drugo svetovno vojno.

Gre za dokaze o njegovi pomembni vlogi pri deportaciji okoli 300 Judov iz Košic v Kamenetz-Podolsk v Ukrajini, kjer so jih večino ubili poleti 1941.

Wiesenthalov center, ki je pomagal pri odkritju več deset nacističnih zločincev, je Csataryja aprila uvrstil na čelo seznama najbolj iskanih nacistov.

Po podatkih centra je bil Csatary med drugo svetovno vojno, v času nacistične okupacije takratne Češkoslovaške, šef policije v judovskem getu v mestu Košice, ki je zdaj na Slovaškem.

S tega območja je bilo med vojno ubitih 15.700 Judov, ki so jih večinoma prepeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz.

Csatary je s prebivalci geta ravnal kruto

Med drugim je bičal ženske in jih silil, da so z golimi rokami kopale jame, je v nedeljo povedal Zuroff. Leta 1948 je Csataryja češkoslovaško sodišče v odsotnosti obsodilo na smrt. Po vojni je zbežal v Kanado, kjer je do leta 1995 živel pod lažnim imenom v Montrealu in Torontu kot prodajalec umetnin. Ko so ga našli, je znova zbežal, tokrat na Madžarsko.

Septembra lani je sicer v Budimpešti v starosti 97 let umrl Madžar Sandor Kepiro, ki je bil obtožen vojnih zločinov v Srbiji leta 1942, a ga je sodišče zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo. Pred Csataryjem je bil na prvem mestu lestvice centra Wiesenthal najbolj iskanih vojnih zločincev.

Deli s prijatelji