UPOR

FOTO: Na robu vojne: Ukrajina začela protiteroristično akcijo

Objavljeno 15. april 2014 14.56 | Posodobljeno 15. april 2014 15.57 | Piše: STA, A. L.

Turčinov pravi, da želijo s to operacijo zaščitit ukrajinsko prebivalstvo.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk in predsednik Oleksander Turčinov (levo).

KIJEV, KRIM – Ukrajinske oblasti so danes začele protiteroristično operacijo. Tako je povedal predsednik Oleksander Turčinov. Potekala bo korak za korakom, previdno, dodaja, začeli pa so ponoči v regiji Donjeck. »S tem želimo zaščititi državljane,« je povedal.

Do včeraj do 2. ure zjutraj so proruski protestniki imeli čas, da se razorožijo ali pa se soočijo s protiteroristično operacijo. Rok je minil, nič se ni zgodilo. 24 ur pozneje je ukrajinski predsednik napovedal začetek operacije.

Več ranjenih

Kot so sporočili separatisti, so jih ukrajinske sile napadle v kraju Slavjansk, pri čemer je bilo več ljudi ranjenih, pripravljajo pa se še na obsežnejše spopade. Turčinov v parlamentu sicer ni pojasnil podrobnosti o poteku operacije na vzhodu Rusije, razen da ukrajinske sile delujejo severno od Donjecka. Zatrdil je, da bodo akcijo izvedli na odgovoren in primeren način. »Cilj je, da zaščitimo državljane pred teroristi, ki želijo razkosati to državo,« je poslancem dejal Turčinov, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Toda proruski separatisti, ki so zasedli ukrajinske vladne stavbe in zahtevajo tesnejše stike z Rusijo, se ne nameravajo vdati. V ponedeljek so tudi ignorirali ultimat, ki jim ga je postavila prehodna vlada v Kijevu.

Kot je po poročanju dpa povedal predstavnik separatistov, so se v Slavjansku že vneli spopadi med njimi in ukrajinskimi silami. Dejal pa je, da se 'samoobrambne sile' na območju pripravljajo na obsežnejše spopade.
 

Deli s prijatelji