GROZLJIVO

FOTO: Na paradi ponosa v Jeruzalemu napadalec zabodel šest udeležencev

Objavljeno 30. julij 2015 22.18 | Posodobljeno 30. julij 2015 22.18 | Piše: STA, A. L.

Dva sta v kritičnem stanju.

JERUZALEM – Na paradi ponosa v Jeruzalemu je ultraortodoksni Jud danes zabodel šest homoseksualcev. Med njimi sta dva v kritičnem stanju. Po navedbah policije je napadalec povratnik, ki je pravkar odslužil desetletno zaporno kazen zaradi podobnega napada leta 2005, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napad se je zgodil, čeprav v mestu ob paradi ponosa veljajo močno poostreni varnostni ukrepi. Po podatkih judovske humanitarne organizacije Magen David Adom sta dva udeleženca parade po napadu v kritičnem stanju, eden je huje ranjen, trije pa lažje.

Pred tremi tedni iz zapora

Napadalec Jišai Šlisel je iz zapora prišel pred tremi tedni, ko se mu je iztekla zaporna kazen za napad leta 2005, ko je zabodel tri homoseksualce. Po današnjem incidentu je policija 40-letnika aretirala, parada ponosa pa se je nadaljevala.

Za varnost na dogodku, ki mu ultraortodoksni Judje nasprotujejo, češ da je odvraten, sicer skrbi več sto policistov.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napad že obsodil in dejal, da gre za »zelo resen incident«. Poudaril je, da izraelska država spoštuje svobodno izbiro ljudi, zato je vsem ljudem treba zagotoviti varnost ne glede na to, kakšno življenje so izbrali.

Deli s prijatelji