MENJAVA

FOTO: Most zaljubljenih brez ključavnic

Objavljeno 06. junij 2015 09.37 | Posodobljeno 06. junij 2015 09.39 | Piše: U. S.

Ta znamenja ljubezni bodo poleti zamenjala umetniška dela.

PARIZ – Ljubezen ni nujno nekaj krasnega, zlasti če je je preveč: pariški oblasti pritisk dvigajo zaljubljenci, ki na most blizu Louvra v znamenje svoje večne ljubezni pripenjajo ključavnice – te, kar 45 ton jih je, so mestni veljaki ukazali odstraniti. Turiste z vsega sveta vleče k Pont des Arts nad Seno, da bi na ograjo priklenili ključavnico ljubezni, ključek pa seveda leti v vodo. Zavoljo tega je most postal znamenit, a kaj ko se upogiba pod težo velikanske ljubezni, zato se je mesto odločilo temu narediti konec.

Lani je morala policija evakuirati turiste, saj se je zaradi teže ključavnic zrušil del ograje na 155 metrov dolgem mostu. Potem so postavili table in zaljubljence prosili, naj ne priklepajo ključavnic na ograjo, temveč raje posnamejo selfi. A nič ne more ogroziti prave ljubezni – obiskovalci so ključavnice še naprej nosili na ta most pa tudi drugam. Polno jih je na mostu pred slavno notredamsko katedralo, posamične je opaziti tudi na drugih mostovih po mestu.

Odstranili bodo milijon ključavnic

No, odstranjevanje ključavnic s pariškega mostu umetnosti se začenja, je sporočil predstavnik mesta Bruno Julliard: »Odstranili bomo milijon ključavnic oziroma 45 ton,« je dejal in dodal, da so lepi pariški mostovi zaradi njih grdi. Ograjo bodo poleti krasila umetniška dela, je povedal in še, da bodo jeseni namestili prosojne panele. »Seveda hočemo, da Pariz ostane prestolnica romance in ljubezni,« pravi Julliard in pojasni, da se bo kmalu začela kampanja, ki bo zaljubljence spodbujala, naj si ljubezen izkazujejo drugače, tudi s selfiji. Jean, 57-letnik z juga Francije, ki se je sprehajal z 42-letno Marion, svojo ljubico, kot je rekel, pravi, da so mestni načrti neumni in pomilovanja vredni: »Simbolično je s ključavnico zapečatiti svojo ljubezen v Parizu, mestu ljubezni.«

Trend se je začel leta 2008, a težava ni priklenjena le na Pariz. Od kod izvira ideja, ni povsem jasno, a so se ključavnice ljubezni razširile po Evropi – zaklepanje večne ljubezni je priljubljeno tudi v Sloveniji, v Ljubljani visijo na Mesarskem mostu.

Deli s prijatelji