EUROPOL IŠČE

FOTO: Med najbolj iskanimi ubežniki Slovenec

Objavljeno 29. januar 2016 16.26 | Posodobljeno 29. januar 2016 16.26 | Piše: T. L., STA

Ob pomoči posebne spletne strani lahko javnost pomaga policiji izslediti najbolj iskane ubežnike v Evropi. Na seznamu tudi Slovenec Darjan.

Med iskanimi je tudi Slovenec.

HAAG – Evropski organi pregona so združili svoje moči in ustvarili posebno spletno stran www.eumostwanted.euimage, prek katere lahko javnost pomaga policiji izslediti najbolj iskane ubežnike v Evropi, so sporočili iz Europola.

Na seznamu najbolj iskanih ubežnikov je tudi Slovenec Darjan Ješovnik, rojen leta 1980. Iščejo ga zaradi nedovoljenega prometa z narkotičnimi substancami in s psihotropnimi snovmi. O njem pišejo kot o članu organizacije, ki je iz Brazilije v Španijo pretihotapila najmanj 718 kilogramom kokaina. Kokain pa naj bi tihotapil in razpečeval tudi po Sloveniji.

Projekt je delo Evropske mreže ekip za aktivno iskanje ubežnikov (ENFAST1), v okviru katere so se policisti iz 28 držav članic EU specializirali za takojšnje ukrepanje pri lociranju in prijetju ubežnikov.

Osumljeni resnih kaznivih dejanj ali terorizma

Ob pomoči Evropskega policijskega urada Europol bodo na spletni strani na voljo informacije o mednarodno najbolj iskanih kriminalcih, ki so obtoženi ali osumljeni, da so v Evropi izvedli resna kazniva ali teroristična dejanja.

Namen projekta je povečati varnost znotraj EU, gre pa za prvo pobudo na panevropski ravni za skupno predstavitev seznama najbolj iskanih ljudi. Od danes naprej lahko tako državljani v EU pa tudi zunaj njenih meja prek spletne strani podajo uporabne informacije, po želji tudi anonimno.

V 17 jezikih

Spletna stran bo na voljo v 17 jezikih, njeno vsebino pa bodo upravljale ekipe ENFAST v državah članicah. Te bodo na spletno stran dodajale najbolj iskane ubežnike v svojih državah in takoj neposredno dobivali sledi o njih. Vsaka država bo lahko objavila omejeno število tarč. Podatki o njih bodo redno posodobljeni.

Europol je s tem projektom podprl ENFAST tako, da je razvil varno platformo za spletno stran, prav tako pa jim bo pomagal s tehničnimi vprašanji, so sporočili iz Europola.

Deli s prijatelji