DOLGA POT

FOTO: Med begunci tudi hudo bolni otroci

Objavljeno 06. september 2015 13.37 | Posodobljeno 06. september 2015 13.37 | Piše: STA, Mo. S.

Zmanjšanje števila beguncev, ki iz Srbije prihajajo na Madžarsko, je bilo kratkotrajno, saj se je njihovo število danes ponovno povečalo.

DUNAJ – Iz Madžarske v Avstrijo trenutno ne prihajajo novi begunci, a se to lahko v pol ure ali uri hitro spremeni, zato je avstrijska policija še naprej v pripravljenosti, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal namestnik načelnika gradiščanske policije Christian Stella.

Kot je še dejal, naj bi z mejnega prehoda Nickelsdorf na meji z Madžarsko z okoli 20 avtobusi neposredno v Salzburg odpeljali okoli tisoč beguncev, 400 pa naj bi jih že bilo tudi na posebnem vlaku, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V bavarski prestolnici pa po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pričakujejo v prihodnjih urah okoli 1200 beguncev, ki naj bi prispeli s tremi vlaki iz Salzburga. 600 beguncev, ki so v bavarsko prestolnico prispeli v nedeljo zjutraj, je že na poti v zatočišče za begunce v Dortmundu na zahodu Nemčije.

Hudo bolni otroci

Avstrijski Rdeči križ je danes tudi sporočil, da so morali več beguncev, ki so v noči na danes prispeli v Avstrijo, odpeljati na zdravljenje v bolnišnice, med njimi so hudi sladkorni bolniki in nosečnice. Med 16 begunci, ki so jih odpeljali v bolnišnice, je sedem hudo bolnih otrok, ki so dehidrirani, bruhajo in imajo drisko.

Madžarska televizija je davi poročala, da naj bi se novi begunci že napotili na mejo z Avstrijo. Iz Srbije pa na Madžarsko prihaja bistveno manj beguncev. Kot je sporočila srbska policija, je v soboto prispelo okoli 744 beguncev. V preteklih dneh jih je bilo običajno od 1500 do 3000 na dan. Po navedbah madžarskih medijev naj bi se število beguncev zmanjšalo zaradi dežja. Zmanjšanje števila beguncev, ki iz Srbije prihajajo na Madžarsko, je bilo kratkotrajno, saj se je njihovo število danes ponovno povečalo. Že v jutranjih urah je tako policija na meji z Madžarsko odkrila 776 beguncev, še navaja dpa.

Protesti v podporo beguncem in proti njim

Medtem pa so v nemškem Dortmundu, kamor naj bi v prihodnjih urah iz Avstrije prispelo več beguncev, desničarski skrajneži danes pripravili protestni shod v bližini glavne železniške postaje. V francoski prestolnici Pariz pa so v soboto zvečer pripravili demonstracije za solidarnost z begunci, poročajo tuje tiskovne agencije.

Deli s prijatelji