ODLOČITEV

FOTO: Macron zmagovalec predsedniških volitev

Objavljeno 07. maj 2017 22.12 | Posodobljeno 07. maj 2017 22.38 | Piše: STA, Mo. S.

Za protikandidatko Le Penovo je glasovalo manj kot 35 odstotkov volivcev.

PARIZ – V današnjem drugem krogu predsedniških volitev v Franciji je po izidih vzporednih volitev zmagal sredinski kandidat Emmanuel Macron. Po poročanju francoske televizije France 24 je dobil 65,1 odstotka glasov in je tako premagal protikandidatko Marine Le Pen, za katero je glasovalo 34,9 odstotka volivcev.

V volilnem štabu Macrona v Parizu je ob objavi izidov vzporednih volitev izbruhnilo navdušenje, poročajo francoski mediji.

Macron in Le Penova sta dobila največ glasov v prvem krogu predsedniških volitev v Franciji 23. aprila in sta se danes pomerila v odločilnem drugem krogu.

Emmanuel Macron, ki je kandidiral kot neodvisni kandidat, bo z 39 leti postal najmlajši francoski predsednik v sodobni zgodovini. Prisegel bo še ta teden.


Priznala poraz

Skrajna desničarka Marine Le Pen je že nekaj po 20. uri priznala poraz v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji. Kot je dejala, so Francozi glasovali za kontinuiteto, sicer pa je Macronu čestitala in mu zaželela uspeh pri soočanju z velikimi izzivi, ki ga čakajo.

Skrajna desničarka je v nagovoru vse privržence pozvala k nadaljevanju boja do parlamentarnih volitev, ki bodo 11. oziroma 18. junija. Kot je dejala, je današnji izid kljub porazu za Nacionalno fronto zgodovinski.

Po poročanju francoskih medijev med privrženci Le Penove, zbranimi v njenem štabu v pariškem predmestju Vincennes, vlada veliko razočaranje, saj niso pričakovali, da bo Macron zmagal tako prepričljivo.

 

Deli s prijatelji