SNIDENJE

FOTO: Mačkici znova skupaj na svobodi

Objavljeno 24. december 2013 18.14 | Posodobljeno 24. december 2013 18.15 | Piše: STA, T. L.

Prvo snidenje izpuščenih članic skupine Pussy Riot.

Marija in Nadežda sta se danes spet srečali.

MOSKVA – Izpuščeni članici ruske punkovske zasedbe Pussy Riot Marija Aljohina in Nadežda Tolokonikova sta se danes prvič srečali, odkar sta bili izpuščeni iz zapora. Na snidenju v sibirskem Krasnojarsku sta razpravljali o načrtih za ustanovitev organizacije za pravice ruskih zapornikov.

25-letna Aljohina, ki je kazen prestajala v Nižnjem Novgorodu, je prišla na snidenje v Krasnojarsk, kjer je bila zaprta 24-letna Tolokonikova. Članici Pussy Riot sta bili skladno z zakonom o pomilostitvi izpuščeni dva meseca pred iztekom dveletne zaporne kazni, na katero sta bili obsojeni zaradi protesta proti takratnemu premierju Vladimirju Putinu februarja 2012.

Mož Tolokonikove, Pjotr Verzilov je povedal, da sta dekleti na današnjem srečanju razpravljali o načrtih za ustanovitev organizacije za pomoč zapornikom.

Trdita, da gre za predstavo za javnost

Glasbenici sta po prihodu iz zapora ostali neomajni in trdita, da je bila njuna izpustitev zgolj predstava za javnost. Ob tem sta napovedali, da se bosta borili za pravice zapornikov.

»V zadnji kazenski koloniji sem imela prijateljice, ki so povedale aktivistom za človekove pravice, v kakšnih razmerah živijo, in naredila bom vse, da ne bodo izvajali pritiska nanje,« je izjavila Aljohina v Krasnojarsku.

Po napovedih bosta imeli Aljohina in Tolokonikova v petek v Moskvi novinarsko konferenco. Tolokonikova je v ponedeljek po izpustitvi pokazala, da je ni strah političnih pritiskov, in pozvala k bojkotu zimskih olimpijskih iger v Sočiju. Prav tako ni izključila možnosti novega performansa v prihodnosti, pri čemer je poudarila, da sta s kolegico v minulih dveh letih odrasli, tako da se bosta verjetno izrazili na drugačen način.

Deli s prijatelji