MALEZIJSKO LETALO

FOTO: »Letalo zrušeno na samomorilski misiji«

Objavljeno 25. marec 2014 09.14 | Posodobljeno 25. marec 2014 09.14 | Piše: T. L.

Iskanje ostankov malezijskega letala je prekinjeno za najmanj 24 ur, obupani svojci pa hočejo dokaze in odgovore.

KUALA LUMPUR – Jeza in frustracija, jok in obup. Po novici malezijske vlade, da je po dobrih dveh tednih upanja za sorodnike in prijatelje potnikov na letalu konec, saj da se je to zrušilo v Indijski ocean, pa nočne more še ni konec. Odgovorov namreč svojci še nimajo. Zaradi slabega vremena (močnega vetra, visokih valov in deževja) je namreč iskanje ostankov malezijskega letala za vsaj 24 ur zaustavljeno, so sporočile avstralske oblasti. 

Premierjeve besede o strmoglavljenju letala je potrdil še izvršni direktor letalskega prevoznika Malaysia Airlines, lastnika pogrešanega letala, Ahmad Jauhari Yahya. Pred mednarodno ekipo preiskovalcev, ki se bo lotila iskanja ostankov letala, pa je zahtevna naloga: preiskati morajo namreč ozemlje v velikosti Španije. In to pod morsko gladino. Ladje bodo iskale razbitine, ki naj bi glede na posnetke iz zraka in vesolja plavale v Indijskem oceanu približno 2500 kilometrov jugozahodno od Pertha. 

Ogorčeni sorodniki pogrešanih protestno pred veleposlaništvo

Za svojce pogrešanih pa ni in ni miru. Pred veleposlaništvom Malezije v Pekingu se je medtem zbralo več sto svojcev in prijateljev potnikov na letalu, ki so jezni na malezijske oblasti in letalsko družbo. Policisti so najprej preprečili skupinam potnikov, da bi z avtobusi zapustili hotel, kjer je večina svojcev nameščena. Jezni in obupani so se nato odpravili do veleposlaništva peš, poroča CNN. Tam so jih pričakali policisti v uniformah in v civilu.

Veliko jih še vedno upa: dokler ne bodo dobili dokaza, da je letalo res strmoglavilo, bo njihovo upanje še živelo. »Počutimo se kot na vlakcu smrti,« je za CNN povedal James Wood, brat  Philipa Wooda, enega od treh Američanov na letalu. »Le čakamo in čakamo in ne pričakamo ne takšnih ne drugačnih odgovorov.« Eno vprašanje, ki še vedno bremeni svojce, pa je, zakaj je letalo končalo na tako odročnem koščku sveta, kot je Indijski ocean, in kako je lahko preletelo takšno razdaljo. 

Neuradni viri: samomorilska misija

Teorije o namernem zrušenju letala pa še niso potihnile. Še več: vir, ki naj bi bil blizu preiskovalcem dogajanja z letom MH370, je namreč za britanski Telegraph dejal, da naj bi šlo za samomorilsko misijo. Preiskovalci menijo, da je zrušitev letala namensko dejanje nekoga na krovu letala, ki je dobro vedel, kaj počne. Kaj naj bi bil motiv za samomorilsko akcijo, pa še ni znano. 

Deli s prijatelji