VELIKI PETEK

FOTO: Krvaveli prebičani in pribiti na križ

Objavljeno 18. april 2014 17.12 | Posodobljeno 18. april 2014 17.12 | Piše: STA, A. K.

Ob velikem petku so znova več ljudi pribili na križ.

Več skesancev so pribili na križ, številni pa so si do krvi prebičali hrbte.

MANILA – Ob današnjem velikonočnem velikem petku so na Filipinih znova pribili več skesancev na križ, številni pa so si do krvi prebičali hrbte v okviru krvavega rituala, s katerim uprizarjajo smrt Jezusa Kristusa. Rituali, ki so potekali v vsaj treh vaseh v provinci Pampanga, so vrhunec velikonočnih praznovanj v tej pretežno katoliški državi.

Križali so ga 28-krat

V vasi San Pedro Cutud, glavnem prizorišču križanj, so na križe pribili kakih deset moških. Med njimi tudi danskega kaskaderja Lasseja Spanga Olsena. Krvavi ritual je spremljalo več tisoč radovednežev in vernikov. Med danes križanimi je bil tudi 53-letni upokojeni pleskar Ruben Enaje, ki se je dal križati že 28-krat. Enaje se žrtvuje v zahvalo, ker je hudo delovno nesrečo leta 1986 prestal nepoškodovan. »Postane zelo tiho in čutim prisotnost Boga. Ne znam razložiti, a počutim se varnega in vem, da bo vse v redu,« je Enaje opisal občutke na križu.

Cerkev prakse ne odobrava

Katoliška cerkev sicer ne odobrava te prakse, ki se je začela že leta 1962, a ne poskuša ukiniti ritualov, ki so na veliki petek postali velika turistična atrakcija. Filipinski nadškof Socrates Villages, vodja filipinske škofovske konference, je dejal, da naj ljudje ne sodelujejo v križanju, če je njihov namen samo bahanje. »Če to počnejo zato, da bi jih ljudje slikali ali da bi postali priljubljeni, postane to dejanje duhovna puhlost,« je dodal nadškof.

Deli s prijatelji