SLOVENIJA NA PLAKATU

FOTO: Kritika iz Velike Britanije: Slovenija ni zmogla nadzorovati svoje meje

Objavljeno 21. junij 2016 15.16 | Posodobljeno 21. junij 2016 15.57 | Piše: Mo. S.

Zagovorniki »brexita« v svoji kampanji uporabljajo kar prizor iz Slovenije.

Plakat, ki razburja.

LONDON, LJUBLJANA – Britanci so pred pomembno odločitvijo o tem, ali bodo ostali v EU ali ne. Priprave na četrtkov referendum so pri koncu, zagovorniki tako imenovanega brexita in tisti na nasprotni strani pa so se med kampanjo posluževali različnih prijemov.

In ne boste verjeli – v to je vpletena tudi Slovenija. Na Otoku namreč zagovorniki izstopa v kampanji uporabljajo kar fotografijo, narejeno pri nas. Gre za utrinek iz migrantske krize image, ki je pretresla vso Evropo, na njej pa lahko vidimo reko migrantov na poti v boljše življenje. Fotografijo so zagovorniki brexita licencirali prek Getty Images, nam pa ni uspelo ugotoviti, ali jo je posnel naš ali tuj fotograf.

»Slovenija ni zmogla nadzorovati svoje meje«

Plakat z vsebino je Britance in druge že precej razburil. Kot poroča Independent, se vodja stranke neodvisnosti, ki podpira brexit, ter tudi evroposlanec in veliki evroskeptik Nigel Farage sooča s hudimi obtožbami, da se poslužuje nacistične propagandne taktike. Omenjeni plakat je namreč obesil na londonske ulice. Na njem omenja točko preboja in razočaranje nad EU, Farage pa je svojo potezo komentiral, da gre za resničen prizor migrantov pri vstopu v Slovenijo, državo, »ki je v EU vstopila leta 2004 in ni zmogla nadzorovati svoje meje«. 

Plakat so objavili mnogi znani britanski mediji, odzivi nanj pa so različni. Ena od poslank ga je označila za gnusnega, drugi pa pravi, da plakat v resnici sporoča tole: »Glasovanje za izstop EU je postalo glasovanje za ksenofobijo in protimigrantsko retoriko.« In še: »Nobenega belega migranta torej? Razprava se je spustila zelo nizko, ko se je Farage pokazal kot rasist, za kar že ves čas vemo, da je.«

Ob primerjavi spodnjih objav na twitterju vam bo jasno, zakaj se je pojavila opazka o nacističnih vzgibih, pozornost pa je vzbudilo tudi dejstvo, da so s prvotne fotografije odstranili belopoltega možakarja.

Deli s prijatelji