NEOBIČAJNA VREDNOST

FOTO: Kovanci za 2,5 evra kot spomin na zgodovinski poraz

Objavljeno 09. junij 2015 17.37 | Posodobljeno 09. junij 2015 17.37 | Piše: Mo. S.

Belgija je bila prisiljena zavreči kar 180.000 že izdelanih kovancev za dva evra, so pa pretkani uradniki našli tudi luknjo v zakonu.

BRUSELJ – Belgija je v ponedeljek v obtok spravila kovance za dva evra in pol. Izdelali so jih v spomin na 200. obletnico Napoleonovega poraza v bitki pri Waterlooju, potem ko se Francija ni strinjala s tem, da bi v ta namen izdali kovance za dva evra.

Francozi že pred časom niso hoteli, da bi Napoleonov poraz zabeležili na kovancu za dva evra, saj bi to lahko povzročilo dodatne napetosti »v času, ko je evropska skupnost na preizkušnji«, poleg tega bi to v Franciji lahko povzročilo nezaželene odzive.

Obstajajo pomembnejše stvari kot kovanci

Belgija je bila tako prisiljena zavreči kar 180.000 že izdelanih kovancev za dva evra, so pa pretkani uradniki našli tudi luknjo v zakonu, ki evropskim državam dovoljuje izdajo kovancev v neobičajnih vrednostih. Nastalo je 70.000 kovancev z vrednostjo dveh evrov in pol. Belgijski finančni minister Johan Van Overtveldt je ob tem dogodku povedal, da ne želi obuditi starih zamer s Francijo in da je treba urediti pomembnejše stvari, kot so kovanci.

Poraz pri Waterlooju 18. junija 1815 Francoze očitno še vedno boli ...

Deli s prijatelji