GLASOVANJE O NEODVISNOSTI

FOTO: Katalonci odločajo o odcepitvi od Španije

Objavljeno 27. september 2015 15.43 | Posodobljeno 27. september 2015 15.45 | Piše: STA, K. K.

Večina v katalonskem parlamentu se nasmiha neodvisnosti naklonjenim strankam, ki nameravajo v primeru zmage izvesti postopno odcepitev od Španije.

BARCELONA – Katalonci se bodo danes odpravili na regionalne volitve, na katerih bodo posredno odločali tudi o podpori neodvisnosti te španske regije. Večina v katalonskem parlamentu se nasmiha neodvisnosti naklonjenim strankam, ki nameravajo v primeru zmage izvesti postopno odcepitev od Španije.

Volitve in referendum

Predsednik regionalne vlade v Kataloniji Artur Mas se je odločil volitve povezati z glasovanjem o neodvisnosti, ker vlada v Madridu vztrajno zavrača izvedbo dejanskega referenduma o tem vprašanju. Po zgledu škotskega so ga Katalonci hoteli izpeljati že novembra lani, a je vmes poseglo špansko ustavno sodišče, nakar je proces zvodenel v simbolično glasovanje o neodvisnosti.

Vlada premierja Mariana Rajoya v Madridu se sklicuje na z ustavo določeno enotnost španskega naroda in referenduma ne dovoli, češ da bi kršil ustavno določilo, po katerem lahko referendum o suverenosti skliče zgolj nacionalna vlada, na njem pa da bi morali glasovati vsi Španci.

Skupaj za da

Masova konservativna nacionalistična stranka CDC je skupaj s strankarsko navezo Levica/Zeleni (ICV), levo separatistično ERC in še nekaj manjšimi skupinami za nastop na volitvah oblikovala enotno listo Junts pel Si (Skupaj za da). Glede na ankete se listi obeta zmaga, v parlamentu pa 66 ali 67 sedežev, s čimer bi za las zgrešila absolutno večino 68 od 135 poslanskih sedežev.

Načrt Masove koalicije, da v primeru parlamentarne večine po volitvah izpelje 18-mesečni načrt, ki bi pripeljal do odcepitve, kljub temu ni ogrožen, saj lahko računa tudi na podporo marksistične leve stranke CUP, ki se ji obeta 10 mandatov.

Obe strani sta pred volitvami vodili intenzivno kampanjo, pri čemer je vlada v Madridu na svojo stran pridobila glasove nekaj pomembnih držav, katalonska vlada pa je svarila pred širjenjem v zvezi z odcepitvijo povezanih strahov.

Deli s prijatelji