PROTESTI

FOTO: Kairo gori, mrtvih vse več

Objavljeno 14. avgust 2013 18.31 | Posodobljeno 14. avgust 2013 19.34 | Piše: STA, M. U.

»Gre za največji masaker od vojaškega udara!«

Foto: Reuters

KAIRO – Egiptovske varnostne sile so sporočile, da so po jutranji akciji že vzpostavile popoln nadzor nad manjšim od dveh protestniških taborov v Kairu, v katerih so več tednov vztrajali privrženci odstavljenega predsednika Mohameda Mursija.

                                                      Nasprotujoči si podatki o žrtvah

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je posodobilo varnostno opozorilo za potovanje v Egipt. MZZ odsvetuje vsa potovanja v posamezne dele države ter svetuje izredno previdnost. 

Tiskovni predstavnik Muslimanske bratovščine je prek twitterja sporočil, da je potrjenih že več kot 250 smrtnih žrtev, več kot 5000 ljudi pa naj bi bilo ranjenih. Po njegovih navedbah gre za »največji masaker od vojaškega udara« 3. julija, s katerim je vojska odstranila Mursija. Neodvisne potrditve teh številk sicer ni, francoska tiskovna agencija AFP pa trenutno poroča o 43 ubitih, vsi naj bi bili moški. Egiptovsko notranje ministrstvo je poročalo o dveh ubitih pripadnikih varnostnih sil, zdravstveno ministrstvo pa je po poročanju britanskega BBC poročalo o sedmih mrtvih in 67 ranjenih. 

Ustavite masaker

Muslimanska bratovščina je sicer Egipčane pozvala, naj gredo na ulice in s tem zaustavijo »masaker«. »To ni poizkus razpršiti, ampak krvavi poskus zatreti vse glasove nasprotnikov vojaškega udara,« je na twitterju zapisal tiskovni predstavnik Muslimanske bratovščine.

Vre tudi drugod po Egiptu

Nasilje se širi tudi na druga egiptovska mesta. V Sohagu, mestu z veliko skupnostjo koptskih kristjanov, so tako do tal požgali cerkev. V južnem mestu Minja pa je v spopadih med policijo in Mursijevimi podporniki, ki so napadli policijsko postajo, umrlo osem ljudi. Tudi v Minji je zagorelo več cerkva. V severnem mestu Aleksandrija so ob tem Mursijevi privrženci po poročanju BBC blokirali glavne ceste, več sto pa se jih je zbralo pred uradom guvernerja v mestu Asuan na jugu države.

Razglašeno izredno stanje

Po poročanju agencije Reuters je bilo v Egiptu ob 16. uri po lokalnem času (ki je enak našemu) razglašeno izredno stanje za obdobje 30 dni.

Izpoved slovenskega turista

Kot je povedal Aleksander Gasser, ki dopustuje v Hurgadi, je stanje v tem priljubljenem počitniškem središču ob Rdečem morju povsem mirno. »Predvsem domačini, pa tudi turisti z enim očesom po televiziji spremljamo dogodke v Kairu, a vendarle se nam zdi, da nam teh 400, 500 kilometrov in pet, šest ur razlike po cesti med prestolnico in letovišči na Rdečem morju daje neko varnost, da nam vsaj v tem trenutku ni treba skrbeti in še vedno pravzaprav brezskrbno uživamo počitnice, kar nas je Slovencev,« je povedal.

 

Deli s prijatelji