OBISK

FOTO: Janša v Berlinu zabava Merklovo

Objavljeno 09. maj 2012 16.19 | Posodobljeno 09. maj 2012 17.54 | Piše: Mo. S.

Naš premier in nemška kanclerka očitno gojita trdno prijateljstvo.

Čakala ga je z mrkim obrazom.

BERLIN – Premier Janez Janša je na obisku v Nemčiji, ki je najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije in najmočnejše gospodarstvo Evrope. V torek zvečer se je sestal s predsednikom uprave nemških železnic Rüdigerjem Grubejem, danes pa ga je sprejela kanclerka Angela Merkel.

Prijateljsko ozračje

Na uradnih fotografijah sta oba nasmejana in njuno medsebojno naklonjenost lahko zaznamo že na daleč. Na prvi pogled se nam je zazdelo, da je njun odnos podoben tistemu, ki sta ga imela nekdanji premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor, ki sta vedno znova rada poudarjala, kako dobra prijatelja sta.

Točno opoldne z vojaškimi častmi

Kakor koli, upamo, da bodo v prijateljskem duhu potekali tudi pogovori in da se bo Janševo prijateljstvo z Merklovo obrestovalo. Kot je znano, sta se na delovnem kosilu pogovarjala o tem, kako oživiti logistični holding pa tudi o aktualnih vprašanjih, s katerimi se sooča Evropska unija. Kanclerka je Janšo sicer točno opoldne sprejela z vojaškimi častmi.

Merklova podpira take varčevalne ukrepe

Janša ji je na novinarski konferenci po kosilu čestital za velike dosežke nemške vlade v časih ekonomske nestanovitnosti ter dodal, da se je blagovna menjava med Nemčijo in Slovenijo v zadnjem času še povečala. Nemški javnosti je povedal tudi, da naš parlament v teh dneh sprejema eno najpomembnejših odločitev v zadnjih letih, s katero želimo uravnati javne finance in omogočiti ponovno gospodarsko rast.

»Slovenija v zadnjih letih pri uravnoteženju javnih financ ni bila najbolj soliden partner, vendar pa danes vlagamo napore, da to popravimo,« je v skupni izjavi še povedal. Merklova se strinja, da se je treba držati dogovorjenih pravil in programov, kar kaže na to, da sta večji del današnjega pogovora namenila reševanju krize. Dodala je, da so ukrepi, ki jih Slovenija zdaj sprejema, pravilni in potrebni.

O železnici brez podrobnosti

Na dnevnem redu so bile tudi možnosti za večje sodelovanje med državama na področju infrastrukture, zlasti železniške, o čemer je Janša že v torek govoril z vodstvom tamkajšnjih železnic. Kot je pojasnil, so se pogovarjali o ustanovitvi logističnega holdinga med Slovenijo in Deutsche Bahnom, o katerem je bilo govora že v času prejšnje Janševe vlade, nato pa so te aktivnosti zaradi menjave oblasti v Sloveniji zastale. Osnovni interes v tej smeri še vedno obstaja, ugotoviti pa bo treba, ali so se pogoji v zvezi s tem spremenili in temu primerno prilagoditi ravnanje. O podrobnostih Janša ni govoril.

Po pogovorih z Merklovo je imel Janša na programu uradnega obiska še srečanje s predsednikom nemškega bundestaga Norbertom Lammertom.
 

Deli s prijatelji