PROTEST

FOTO: Izgredniki razbijali šipe in metali granitne kocke

Objavljeno 22. december 2013 12.02 | Posodobljeno 22. december 2013 12.02 | Piše: STA, P. J.

Po podatkih policije se je zbralo 7300 protestnikov, od tega 4500 skrajnih levičarjev, po navedbah organizatorjev pa jih je bilo 10.000.

HAMBURG – V Hamburgu je v soboto izbruhnilo nasilje med levo usmerjenimi protestniki, ki zahtevajo ohranitev tamkajšnjega kulturnega centra Rote Flora, in policisti. Pri tem je bilo ranjenih 117 policistov, 19 protestnikov je bilo aretiranih. Gre za najhujše izgrede v tem nemškem mestu v zadnjih letih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po večurnih izgredih so se v noči na danes razmere sicer umirile, je povedal tiskovni predstavnik policije Mirko Streiber. Nasilje je izbruhnilo v soboto popoldne ob protestu za ohranitev med levičarji priljubljenega kulturnega centra Rote Flora. Po podatkih policije se je zbralo 7300 protestnikov, od tega 4500 skrajnih levičarjev, po navedbah organizatorjev pa jih je bilo 10.000. Tam je bilo tudi več kot 3000 policistov iz različnih nemških zveznih držav.

Ker naj bi na shodu že od vsega začetka vladalo »agresivno ozračje«, se je policija že kmalu po začetku odločila vse skupaj končati. A levičarski protestniki so se nato podali na ulice Hamburga in začela se je igra mačke in miši med njimi in policisti.

Izgredniki iz vrst t. i. črnega bloka so razbijali šipe in poškodovali dva policijska avtomobila ter policiste obmetavali z različnimi predmeti, med drugimi z dimnimi bombami in granitnimi kockami, ti pa so odgovorili z vodnimi topovi, gumijevkami in s solzivcem. Organizatorji demonstracij sicer kritizirajo policijo, da je uporabila pretirano silo. Kot trdijo, je bilo v nasilju ranjenih več protestnikov, a številka za zdaj ni znana. Poškodovanih je bilo tudi 117 policistov, med njimi 16 huje, tako da so morali poiskati pomoč v bolnišnici. Kakšnih 300 protestnikov so začasno pridržali, 19 pa jih ostaja v priporu.

Deli s prijatelji