POGREŠANO

FOTO: Iskanje letala: gre za najtežjo iskalno akcijo v zgodovini

Objavljeno 03. april 2014 12.39 | Posodobljeno 03. april 2014 12.39 | Piše: STA, P. J.

Letalo je izginilo 8. marca, iskanje pa poteka na 237.000 kvadratnih kilometrih oceana.

PERTH – Malezijski premier Najib Razak je danes med obiskom v Avstraliji obljubil, da malezijske oblasti ne bodo odnehale, dokler ne bo znana usoda malezijskega letala, ki je izginilo pred skoraj mesecem dni. Avstralski premier Tony Abbott pa je dejal, da je iskanje letala družbe Malaysia Airlines najtežje v zgodovini.

Iskali bodo, dokler ne dobijo odgovorov

Malezijski premier si je danes ogledal vojašnico v Perthu, od koder poteka iskanje malezijskega letala, ki naj bi z 239 ljudmi na krovu strmoglavilo v Indijski ocean. »Hočemo dobiti odgovore. Želimo potolažiti družine in ne bomo odnehali, dokler ne dobimo odgovorov,« je zagotovil. Ob tem se je zahvalil vsem, ki sodelujejo v iskalni akciji. Kljub intenzivnemu pregledovanju odročnega južnega Indijskega oceana do zdaj niso našli nobenih ostankov letala, ki bi morda razkrili kraj nesreče.

Najib je priznal, da je iskanje boeinga 777, ki je izginil 8. marca, »velikanska naloga«, vendar je prepričan, da bodo skrivnostno izginotje razjasnili. Avstralski premier Abbott je priznal, da gre za najtežjo iskalno akcijo v zgodovini. »Vsak dan ob pomoči koščkov informacij sestavljamo sliko. In vsak dan imamo večjo samozavest, da vemo več o tem, kaj se je zgodilo z letalom,« je poudaril.

Išče tudi britanska podmornica

Iskalni akciji se je pridružilo osem držav, med katerimi so tudi take, ki običajno ne sodelujejo med seboj. Najib in Abbott sta pohvalila izjemno mednarodno sodelovanje, v katero so vključene Avstralija, Japonska, Južna Koreja, Kitajska, Malezija, Nova Zelandija, Velika Britanija in ZDA.

Letalom in ladjam, ki pregledujejo 237.000 kvadratnih kilometrov oceana, se je v sredo priključila še britanska podmornica, vendar iskanje za zdaj ni obrodilo sadov.
 

Deli s prijatelji