POPLAVE

FOTO: Grozljivo: psi tulijo in lajajo, rešiti jih ne morejo

Objavljeno 22. maj 2014 10.55 | Posodobljeno 22. maj 2014 10.21 | Piše: P. J.

Kaj so za sabo pustile uničujoče vode? Pogled na Maglaj je pretresljiv.

ZAGREB, BEOGRAD, MAGLAJ – Zdaj ko se v bosanskem mestu Maglaj voda umika, je mogoče videti uničujoče posledice, ki so jih za seboj pustile najhujše poplave v zgodovini. Zaradi poginulih živali se po mestih širi neprijeten smrad. Vremenske napovedi za vikend pa povzročajo Hrvatom nove skrbi.

Nove padavine, nov strah

Čeprav bo danes in v petek še sončno, napovedi za vikend niso optimistične in opogumljajoče. Ljudje so zaradi napovedi, da bo v soboto in nedeljo spet deževalo, prestrašeni in panično hitijo utrjevati namočene nasipe.

V Srbiji po poplavah pogrešajo več kot 500 ljudi, uradno pa so do zdaj našteli 27 žrtev, v Bosni in Hercegovini 21 žrtev, na Hrvaškem sta v poplavah življenje izgubili dve osebi. Srbsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so prejeli prijave za 798 pogrešanih oseb, vendar so jih 215 že našli. Iz poplavljenih krajev so skupno evakuirali 31.800 ljudi. V Bosni in Hercegovini prav tako pogrešajo več oseb, zato jih skrbi, da bo številka žrtev še višja.

Voda narasla na štiri metre

Narasla Sava je včeraj potopila večji del Slavonije. Hrvaški mediji so včeraj poročali, da so vode ponekod narasle za kar štiri metre. Včeraj je po spletu zakrožila lažna informacija, da je hrvaški minister za zdravje proglasil na vukovarsko-sremskem območju karanteno. Lovci naj bi dobili ukaz, naj ubijejo živali, ki so ostale ujete na poplavnih območjih, živali, ki so rešili, pa ne bodo končale v klavnicah. Na ministrstvu opozarjajo, da gre za dezinformacijo in da lovci niso dobili nikakršnega odloka za ubijanje živali, ki se še nahajajo na poplavnih območjih. Opozarjajo, da sta lov in odstrel divjih živali na področju poplav še vedno prepovedana.

Eden izmed občanov Rajevega sela, kjer je Sava prebila nasip, je povedal, da je Sava preplavila nasip v širini približno 30 metrov, danes pa je ta pas še večji, ocenjuje, da približno 120 metrov. Hiše so potopljene. Ko je voda prebila nasip, so ljudje panično začeli bežati in reševati svoja življenja. Bosi. Bežali so samo s tistim, kar so imeli na sebi. Nekateri niti niso za seboj zaprli vrat. Voda je bila usodna za veliko živali, preživele poskušajo rešiti. Moški iz hlevov in vode rešujejo, kar se rešiti da.

Psi tulijo in lajajo

»Težko je vse to poslušati. Na podstrešjih so potepuški psi, slišati je njihov lajež in zavijanje, vendar ne moremo rešiti vseh naenkrat,« je dejal eden izmed občanov. Včeraj zvečer so na področju hrvaške Posavine evakuirali približno 11 tisoč občanov. Voda pa je poplavila tudi minsko sumljivo področje v predelu gozda Somovac v občini Nijemci, je povedal vladni urad za razminiranje. Problematično območje se nahaja tik ob meji s Srbijo.

Številne države so priskočile na pomoč s katastrofo prizadetim območjem. V Srbiji je skupno evakuiranih več kot 31 tisoč ljudi, v Bosni in Hercegovini pa 40 tisoč. Na pomoč so državam v stiski priskočili tudi Avstrijci. Sebastian Kurz, avstrijski minister za zunanje zadeve, je včeraj povedal, da je vlada na seji odločila, da bo iz svojega nacionalnega fonda podarila Bosni in Hercegovini ter Srbiji milijon evrov, vsaka država dobi pol. Kurz je še dejal, da Avstrija pomaga svojim sosedam.

Deli s prijatelji